Wat doet een Facilitair Medewerker?

Een Facilitair Medewerker is binnen een bedrijf doorgaans verantwoordelijk voor een soepel verloop van al het reilen en zeilen binnen de werkomgeving. Van de catering, schoonmaak en beveiliging, tot aan verhuizingen, leverancierscontracten en inkoop. Als een echte duizendpoot houdt de Facilitair Medewerker zich bezig met alles op facilitair vlak om het primaire proces zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat alle collega’s binnen een bedrijf hun werk goed en ongehinderd kunnen uitvoeren. Dit geldt voor alle branches. Van de zorg en (semi-)overheid, tot aan de vastgoed en de zakelijke dienstverlening. Facility Management is overal. Het takenpakket van een Facilitair Medewerker is meestal vrij breed. Waar het precies uit bestaat, is afhankelijk van het type en de grootte van de organisatie. Hierbij een greep uit de taken van een Facilitair Medewerker. 

Het kantoorpand
Een Facilitair Medewerker regelt alles om en rondom het kantoorpand. Denk aan het invoeren en behandelen van facilitaire klachten, storingen, wensen en vragen. Of het regelen van de beveiliging en de schoonmaak in een pand. Ook zorgt de Facilitair Medewerker ervoor dat de vergaderruimtes op tijd klaar staan, de catering goed geregeld is en valt de post- en pakketverzorging vaak onder zijn of haar verantwoordelijkheid. Allemaal zaken waar een Facilitair Medewerker mee te maken krijgt. Maar ook grote kantoorprojecten zoals verhuizingen, verbouwingen of renovaties kunnen onder de verantwoordelijkheid van de Facilitair Medewerker vallen. De Facilitair Medewerker werkt veelal via het Lean principe. Dit is een manier van werken waarbij de focus ligt op het minimaliseren van verspillingen en het maximaliseren van klantwaarde.

Zorgen voor verbinding
De Facilitair Medewerker zorgt tevens voor verbinding met de pandgebruikers. Hij of zij staat dagelijks in contact met de gebruikers van het kantoorpand, is vaak het eerste aanspreekpunt en ook de eerstelijns telefoontjes komen vaak bij de Facilitair Medewerker terecht. Hij of zij staat iedereen altijd vriendelijk te woord en is behulpzaam en gastvrij. Gebruikers van een pand staan daarnaast in verbinding met de Facilitair Medewerker door onder andere de uitgifte, inname en registratie van kantoormiddelen. Vanwege de verbindende, en dienstverlenende rol van de Facilitair Medewerker kan deze gecombineerd worden met de rol van een Officemanager en/of een Hospitality Medewerker.

Signaleren van trends en verbetermogelijkheden
Vaak gaat een facilitaire rol ook nog wat verder dan het bovengenoemde en gaat de Facilitair Medewerker proactief aan de slag met het signaleren van trends en ontwikkelingen in de facilitaire markt. Hij of zij heeft een algemene signaleringsfunctie voor kansen en verbeteringen voor de facilitaire dienstverlening binnen de organisatie. Ook denkt de Facilitair Medewerker mee in het beleid, draagt deze uit en is vaak verantwoordelijk voor het uitleggen van de regelingen en procedures.

Kortom, een breed scala aan werkzaamheden!

Kom bij ons werken!
Meer over ArrangeGroup!

Meer weten over onze functies?