Vivian Meulenveld (medium)

World Photography Day: De parallellen met onze metingen

Geplaatst op: 19 augustus 2019

Fijne World Photography Day! Want dat is het vandaag: de Internationale Dag van de Fotografie. Jaarlijks wordt op 19 augustus stilgestaan bij de (positieve) invloed die foto’s en fotografen hebben op onze samenleving.  Niet toevallig werd gekozen voor 19 augustus: op deze dag in 1839 gaf de Franse overheid de fotografische methode vrij en kon een ieder in de wereld foto’s maken. Waarom wij als Arrange Consultancy vandaag stilstaan bij de (positieve invloed van) foto(grafen)? Omdat wij veel parallellen zien met onze performance metingen!

De geschiedenis van de fotografie in een vogelvlucht

Sinds 1888 is het voor het grote publiek mogelijk om foto’s te maken. Onder de leus “You press the button, we do the rest” ontwikkelde de firma Kodak de honderd foto’s die op het rolletje (ken je ze nog?) van de fotocamera stonden. Tot 1960 werd dit gedaan in zwart-wit. Pas daarna werd de kleurenfoto geïntroduceerd. Vanaf 1981 verschijnen de eerste digitale toestellen op de markt: het klassieke rolletje wordt vervangen door elektronica en software. Tot het jaar 1995 zijn de digitale toestellen alleen weggelegd voor de rijken der aarden. Vanaf dan komen de eerste goedkopere digitale camera’s op de markt. Uiteraard gaat de technische innovatie – sneller dan ooit – door en wordt in 2000 de eerste smartphone met ingebouwde camera gelanceerd.

Van product naar functie

Met de komst van de smartphone verdwijnt de ‘fotocamera’ steeds meer uit beeld. Waar telefoons eerder waren om te bellen, worden juist de nevenfuncties, waaronder de camera, steeds relevanter. En ook die camera wordt steeds beter. Kunnen bellen lijkt zo langzamerhand bijzaak te worden; als de smartphone maar is uitgerust met een camera. Het liefst met een hoge resolutie. En tot hoe ver kun je er scherp mee inzoomen? Kan het toestel ook bij weinig of te veel licht goede foto’s maken? Komen de kleuren maximaal tot hun recht?

Functie vs. beroep

Zeg nu eens eerlijk: hoe vaak ben jij de afgelopen twee jaar bij een professionele fotograaf geweest? En dan tellen de verplichte foto’s voor rijbewijs of paspoort niet mee! Op foto’s die je zelf – waarschijnlijk met jouw smartphone – maakt, leg je vast wat je vastgelegd wilt hebben. Een vluchtig moment kun je via sociale media met de hele wereld delen, en het kost je (bijna) niets. Met de intrede van de selfie-functie en later de selfiestick is het zelfs mogelijk jezelf op de foto zetten! Iedereen kan een fotograaf zijn, toch? Toch niet helemaal… Een professionele fotograaf denkt over veel dingen na die ‘de gewone mens’ ontschieten: de details, de omgeving… Hij levert een professioneel resultaat af door het optimaal afstemmen van bijvoorbeeld de sluitertijd en belichting en kan zijn opgedane ervaringen inzetten bij het maken van de foto.

Facilitaire fotografen?

Vind je het gek dat wij, als Consultants van Arrange Consultancy, schrijven over het prachtige vak van een fotograaf? Wij niet! Wij zien namelijk veel parallellen tussen het werk van een fotograaf en onze performance metingen. Danwel met een andere betekenis, maar compositie, belichting, inzoomen, sluitertijd, ontwikkelen, afdrukken en inlijsten vormen ook de basis van onze performance metingen. In dit onderdeel van onze dienstverlening leggen we (facilitaire) organisaties vast op de gevoelige plaat. We zoomen in op de uitgaven, de dienstverlening van de receptie of juist die van de facilitaire servicedesk of de prestatie van het gebouw. Soms is een polaroid een betere keuze. Soms past een scherp en profil portret beter. Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen ondersteunen als facilitaire fotografen? Stay tuned, dan vertellen we jou hier snel meer over!

Naar het nieuwsoverzicht
Neem contact met ons op!