Stijn-von-der-Fuhr

Werkgeluk: wat kun je als werkgever doen?

Geplaatst op: 12 juni 2019

Wat kun je als werkgever doen voor medewerkers als het gaat om werkgeluk? Is werkgeluk maakbaar en waar heb je als werkgever wel of geen invloed op? Tijdens een rondetafelsessie, onder leiding van Sheryl Limburg van Arrange Consultancy, spraken Gemeente Amsterdam, Gemeente Schagen, St. Anna Zorggroep, Zilveren Kruis, Wortell, POT Verhuizingen en ArrangeGroup hierover. Zij zijn allen stuk voor stuk voorlopers op het gebied van werkgeluk.

Het belang van werkgeluk

De Nederlandse economie is de laatste decennia veranderd en de werkdruk is daarbij hoog. De aandacht voor werkgeluk wordt steeds belangrijker bevonden. “Het moment om bewust aan de slag te gaan met werkgeluk is altijd het goede moment. Ook al wil de Nederlandse nuchterheid ons nog wel eens in de weg staan. Werkgevers vinden het belangrijk dat medewerkers gelukkig zijn op hun werk. Ervaringen van geluk en plezier op het werk heeft veel positieve effecten. Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat zij productiever en creatiever zijn, gemotiveerder en ondernemender zijn en daarnaast minder verzuimen.”, aldus Sheryl Limburg. Sheryl organiseert vaker rondetafels en workshops over werkgeluk. Ze weet inmiddels dat steeds meer bedrijven de positieve effecten van werkgeluk in gaan zien.

Chief Happiness Officer

Investeren in het geluk van medewerkers lijkt dan ook een slimme zet. Enkele organisaties hebben al een Chief Happiness Officer in dienst. Hij/zij creëert een werkomgeving met randvoorwaarden die het welzijn èn het geluk van medewerkers verbetert. Het in kaart brengen wat medewerkers nodig hebben, waar ze gelukkig van worden en daar actief op (kunnen) inspelen, levert ontzettend veel op voor de medewerkers. En uiteindelijk ook in organisaties. In de toekomst wordt werkgeluk vanzelfsprekend voor ons allemaal. We mogen dan ook verwachten dat de functie van Chief Happiness Officer op den duur zal verdwijnen. Nadine Kisoen, Chief Happiness Officer bij Gemeente Amsterdam: “Werkgeluk maak je zelf. Daarbij is het wel van belang dat je als werkgever de ruimte biedt voor de kansen en mogelijkheden om aandacht voor (werk)geluk ook daadwerkelijk aan te pakken. Wij streven ernaar door verbinding en vanuit voldoening om initiatieven op het gebied van werkgeluk voelbaar en tastbaar te maken voor de medewerkers.”

Bananen en parels

De deelnemers aan de rondetafelsessie weten als geen ander dat het omarmen van werkgeluk soms gepaard gaat met trial-and-error. Belangrijk is dat je je hierdoor niet laat ontmoedigen. Bananen horen er nu eenmaal bij. De uitglijders zijn ook ontzettend leerzaam gebleken.

Zelfsturende teams

“Wij wilden binnen de organisatie naar een nieuw concept dat meer gericht was op eigen verantwoordelijkheid en autonomie, om hiermee het werkgeluk te verhogen. Dat is de reden dat wij in 2017 met zelfsturende teams zijn gaan werken.”, aldus Luc Joziasse, eigenaar van Wortell. Parels ontstaan door zelfreflectie, jezelf feedback geven en actief input ophalen bij collega’s. Frederique Maring, adviseur gezond ondernemen bij Zilveren Kruis, vertelt: “Wij zetten werkgeluk centraal door de verbinding aan te gaan. Niet alleen met de werknemers, maar ook tussen de werknemers. Aandacht, energie, verbinding, dat is waar het om draait.”

werkgeluk a

Dromen

De aangesloten organisaties aan deze rondetafelsessie zijn op het gebied van werkgeluk allen heel goed op weg. “Als we met elkaar ons best blijven doen, lukt het ons om Nederland minimaal 1,0% gelukkiger te maken!”, aldus Arjan Elst, Directeur ArrangeGroup.

Meer weten of leren?

Wil je sparren over werkgeluk of één van onze inspirerende bijeenkomsten bijwonen? Neem dan contact op met Sheryl Limburg via consultancy@arrangegroup.nl.

Naar het nieuwsoverzicht
Neem contact met ons op!