Elize Vonk profiel

Wat betekent leidinggeven voor jou?

Geplaatst op: 15 juni 2017

Leidinggeven. Eén van de onderwerpen die vaak terugkomt tijdens de gesprekken met mijn eigen leidinggevende. Leidinggeven in mijn rol, mijn functie, mijn ambitie… Een vraag die ik mezelf iedere keer weer stel is ‘Wat houdt leidinggeven vandaag de dag nog eigenlijk in?’

Leidinggeven

Ik heb het eens opgezocht. Leidinggeven betekent letterlijk: 1. Het vaststellen van de doelen van de organisatie en het tot stand brengen van de noodzakelijk randvoorwaarden om deze doelen te kunnen realiseren of 2. Het verstrekken van opdrachten aan medewerkers, en het begeleiden, ondersteunen en controleren van de uitvoering.

Met de veranderingen in de samenleving, is voor mij deze definitie toch wat verandert. Het klassieke leiderschap heeft door de tijd plaats gemaakt voor een moderne manier van leidinggeven. Waar klassiek leiderschap rustte op een cultuur van hiërarchie en bonus-malus, draait het tegenwoordig om platte organisaties met zelfstandige en toegewijde medewerkers.

Zelfleiderschap

Steeds vaker wordt er uitgegaan van zelfleiderschap. Zelfleiderschap in een omgeving waar vertrouwen de basis is. Een medewerker krijgt steeds meer de ruimte om naar eigen inzicht te handelen, zelf beslissingen te maken, te doen waar ie goed in is. Waar ben je dan als leidinggevende nog goed voor als het lijkt alsof iedereen het ook zonder je af kan?

Antwoorden zouden kunnen zijn: verbindingen zoeken, ruimte creëren, medewerkers stimuleren. Dan ligt er gelukkig toch nog een taak voor de leidinggevende! Dit lijkt weinig met opleiding, achtergrond en ervaring te maken te hebben. Je zou het bijna mensen-management kunnen noemen. Laatst las ik in een managementboek ‘Managers, hou van je mensen!’ Dit was destijds geen onderdeel van mijn opleiding. Ik leer dit nu in de praktijk.

Ontwikkelen binnen ArrangeGroup

Binnen ArrangeGroup wordt er veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Zo werk ik binnen verschillende organisaties in een lerende omgeving. Vanuit ArrangeGroup is er altijd een Fieldmanager beschikbaar om situaties uit de praktijk mee te bespreken. Zo sta ik er nooit alleen voor. Als Interim Professional krijg ik de ruimte om mijn eigen kansen te creëren. Ik noem dat leidinggeven aan mijn eigen ontwikkeling.

Geschreven door Elize Vonk Noordegraaf, Interim Professional bij ArrangeGroup

Ook werken als Interim Professional?

Wij geven je de ruimte om je eigen kansen te creëren in de wereld van Facility Management en Inkoop. Via uiteenlopende opdrachten maak je kennis met verschillende functies en projecten in het vakgebied. Jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling staan centraal en je ontdekt samen met je Manager waar je sterk in bent en waarin je wilt groeien. Met een gezonde dosis lef ontwikkel jij zo de kracht om met ArrangeGroup te ondernemen, kennis te delen en dit te vertalen naar de markt. Neem gerust eens contact met ons op.