KNVB campus

Emma’s reis naar zelfontwikkeling en performance

Geplaatst op: 17 augustus 2020

In gesprek met collega Emma van der Zouwen over reizen en ontwikkelen

Emma van der Zouwen: De goedlachse, ambitieuze alleskunner rijgt de meest uiteenlopende projecten en implementaties aaneen en doet hierbij alle accounts van Arrange Integrated aan. Ogenschijnlijk lijkt het haar gemakkelijk af te gaan. Maar ook Emma’s weg naar zelfontwikkeling en performance gaat gepaard met uitdagingen. In dit artikel vertelt Emma hoe zelfreflectie, mindfulness en een reis van 3 maanden haar hebben geholpen om beter om te gaan met diverse uitdagingen.

Even voorstellen

“Mijn naam is Emma van der Zouwen, ik ben 25 jaar en ik woon in Dordrecht. Na mijn afstuderen ben ik in 2016 gestart bij Arrange Integrated als Servicedesk Medewerker bij Rabobank Gouwestreek. De dienstverlening was destijds net uitbesteed aan Arrange Integrated en dit zorgde voor veel kansen op het gebied van optimalisatie. Het ontwikkelen van de facilitaire dienstverlening smaakte naar meer en ik ben mij gaan verdiepen in de mogelijkheden binnen Arrange Integrated. Zo kwam ik op het spoor van de afdeling Solutions. Op een bedrijfsfeest (eind 2017) trok ik de stoute schoenen aan en stapte ik op Wilfried Polman, de toenmalige Manager van de afdeling Solutions, af. “Ik kom voor jou werken”, zei ik stoer tegen hem. “Ik heb helemaal geen vacature”, reageerde Wilfried lachend en we raakten in gesprek. Toen er vijf maanden later een vacature vrijkwam solliciteerde ik direct en werd ik aangenomen als Facility Solutions Specialist. Zo kon ik fulltime aan de slag met het ontwikkelen en optimaliseren van de facilitaire dienstverlening!”

Facility Solutions Specialist, een hele mond vol. Beschrijf eens wat de functie inhoud.

“Als Facility Solutions Specialist probeer ik ontwikkelingen uit de markt te gebruiken om onze teams te helpen bij handige oplossingen en tools. Voor mijn werk kom ik bij alle klanten van Arrange Integrated en krijg ik vragen over de meest uiteenlopende facilitaire vraagstukken. Van FMIS’en tot Kwaliteitsmanagement en van Hospitality tot Projectmanagement. Dit maakt de functie ontzettend divers, leuk en uitdagend. Een aantal gave projecten waar ik aan heb mogen werken is ISO 9001, de implementatie van Rabobank Amstel & Vecht en Huisman Equipment. Ook ben ik vorig jaar november dagvoorzitter geweest bij het Jaarcongres van Arrange Consultancy 2019 en heb ik bij diverse tenders meegeschreven aan onze offertes.”

Dat is erg divers en uitdagend. Dat vraagt best wat van je, of niet?

“Vaak heb ik meerdere projecten tegelijkertijd lopen, die ieder een andere rol van mij vragen. De ene keer ben ik projectlid, dan adviseur of implementatiemanager. De diversiteit in de rollen daagt mij uit om regelmatig de grenzen van mijn eigen kunde op te zoeken. Dit, in combinatie met het feit dat ik de lat voor mijzelf aardig hoog leg, resulteert er wel eens in dat ik over mijn eigen grens heen ga. Dan heb ik echt even hulp nodig om overzicht te krijgen en voer ik met mijn manager gesprekken om het een volgende keer anders aan te pakken. Vorig jaar heb ik het geluk gehad dat mijn manager Wilfried zich veel bezig hield met mindfulness. Door deze persoonlijke coaching heb ik handvatten gekregen om in situaties waarbij ik over mijn eigen grens ga sneller te anticiperen en minder een negatief effect van zo’n situatie te ondervinden.”

En met al die uitdagingen dacht je: “Ik ga er lekker 3 maanden tussenuit?”

“Ja, dat klopt. Het was een lang gekoesterde wens van mij om een lange en verre reis te maken. Echter leek er nooit een goed moment te zijn. Ik had het zo naar mijn zin binnen ArrangeGroup en vond het alleen reizen toch wel heel spannend. Goede vriendin en tevens collega Lizanne Megens had net zelf drie maanden onbetaald verlof gepland om te reizen en zei: “waarom doe jij het ook niet?” En zo besloten wij om deels samen en deels alleen te gaan reizen. Ik besprak mijn plannen met Wilfried en met Directeur Arjan Elst. Beide vonden het geen probleem dat ik verlof nam, maar Arjan stelde een belangrijke voorwaarde: Ik mocht niet verliefd worden op een Australische surfdude, want ik moest terugkomen bij Arrange! Die belofte durfde ik aan. Op 2 januari vertrok ik met mijn backpack naar Australië, samen met Lizanne. Ik ben Arrange ontzettend dankbaar voor de kans die zij mij gegeven hebben om mijn droom te verwezenlijken. Het is niet vanzelfsprekend dat een werkgever meegaat in verzoeken als deze.”

Wat heb je allemaal gezien en gedaan?

“We zijn begonnen in Sydney en hebben langs de Oostkust van Australië gereisd tot aan Cairns. Tussendoor hebben we op diverse plekken gedoken, gesnorkeld, gesurft en geknuffeld met koala’s en kangoeroes. Begin februari ben ik alleen verder gereisd naar Singapore en Vietnam. Daar heb ik vooral genoten van de prachtige natuur en steden, het heerlijke eten, het kennismaken met nieuwe mensen en de vele uitstapjes die ik heb gemaakt. Meestal per scooter, maar ook per fiets, kajak en in de lucht (zipline afdaling). In de derde maand van mijn reis heb ik Lizanne weer opgezocht in Indonesië en zijn op we Java, Bali en Nusa Penida geweest.”

En heb je jezelf gevonden op reis?

“Ik vind ‘jezelf vinden’ altijd heel zwaar klinken. Maar ik heb zeker wel heel veel geleerd over mijzelf. Zo heb ik geleerd dat wanneer je je niet fijn voelt bij een plan dat je vooraf hebt gemaakt, het niet erg is om dat te wijzigen. Zolang je maar echt voor jezelf kiest en doet waar je blij van wordt. Zo had ik in Vietnam een heel reisplan die ik uiteindelijk heb gecanceld en om daarna twee weken lang zonder planning te reizen met leuke reisgenootjes. Ik heb toen heel erg in het moment kunnen leven. En voor een persoon zoals ik die van structuur en planningen houdt, is dit heel wat. O en nog een wijze les die ik heb geleerd: Verbrand nooit, maar dan ook nooit je schouders als je gaat backpacken. Dat is geen pretje met zo’n zware tas op je rug.”

Hoe zien je plannen eruit nu je terug bent?

“Op 1 april ben ik weer begonnen binnen het Solutions team. In mijn afwezigheid is binnen ons team de samenstelling gewijzigd. Zo is mijn teamlid Simone van der Neut nu mijn manager geworden, wat ontzettend leuk is! Ik ben vooral bezig met projecten waar ik veel energie van krijg, zoals kwaliteit doorontwikkeling en kennisdeling. Privé ga ik na drie maanden weer bij mijn ouders te hebben gewoond, nu op mijzelf wonen in het centrum van Dordrecht. Dus ik ga weer twee mooie avonturen tegemoet. Waar ze mij brengen? Geen idee, maar ik heb geleerd meer van de reis ernaartoe te genieten, dan bezig te zijn met de bestemming.”

Emma van der Zouwen