KNVB campus

Summerschool Inkoop succesvol afgerond!

Geplaatst op: 4 september 2020

Sinds mei is de Arrange Academy binnen ArrangeGroup gelanceerd. Bij de Arrange Academy, ontwikkeld vóór en dóór Arrangers, staat het delen van kennis en vaardigheden centraal. Sinds de start is kennis gebundeld en wordt wekelijks een online college gegeven. Een nieuw element is de Summerschool: in de zomer gaan Arrangers vier weken lang intensief aan de slag met de basiskennis van een bepaald onderwerp in combinatie met praktijkcases. In de eerste editie namen wij collega’s mee in de wereld van inkoop. En we kunnen verklappen dat 43 Arrangers met vlag en wimpel zijn geslaagd!

Summerschool centraal

In de afgelopen vier weken kregen Arrangers de mogelijkheid om basiskennis op te doen over het onderwerp Inkoop. Elke week gaf een collega, die expert is op dit onderwerp, een digitaal college. Aan twee colleges zat een opdracht gekoppeld, die nagekeken werd door de hoofddocenten. Zowel de docenten als de deelnemers waren erg enthousiast en vertellen hierover.

Hoe is het idee voor de Summerschool ontstaan?

Tim Aberson, hoofddocent en initiatiefnemer Arrange Academy: “Tijdens de start van de Arrange Academy hielden we een enquête onder alle medewerkers van ArrangeGroup. Hieruit kwamen verschillende onderwerpen naar voren, maar er waren vooral veel vragen over inkoop. Ik zag direct een inkoopproces voor me en het leek mij leuk om hier meerdere sessies aan te wijden. Inkoop is ontzettend breed, dat kan je niet ‘even’ in één sessie behandelen. Vandaar dat we de hele maand augustus hieraan gewijd hebben en zo is de Summerschool ontstaan!”

Wat is het doel van de Summerschool?

Jeroen Planjer, hoofddocent Summerschool en inhoudelijk inkoop-expert: “Het doel van de Summerschool Inkoop is om tips en tricks mee te geven over inkoop voor en tijdens het inkoopproces. Hoe krijg je daadwerkelijk datgene wat je wil inkopen? FM gaat vervolgens aan de slag met de ingekochte producten of services. Het is dus belangrijk dat FM in een (heel) vroeg stadium aansluit bij het inkoopproces. Verder is de inhoudelijke FM kennis nodig om de vraag in de markt te zetten. In de colleges zijn vooral praktische tips en tricks gedeeld over inkoop: wat zet je in een uitvraag? Hoe neem (en behoud) je de regie op het proces?”

Hoe heb je de Summerschool als docent ervaren?

Tim: “Als initiatiefnemer mocht ik de spits afbijten en het eerste college geven. Ik vond dit ontzettend spannend. Als persoon sta ik meestal niet vooraan, maar dat was voor mij juist nu de uitdaging. Wat vind ik leuk om te delen? En hoe ga ik dit het beste aanpakken? Hier heb ik echt wat overwonnen. Achteraf vond ik het nog leuk ook! Daarbij was het nakijken echt het leukste om te doen. De studenten hebben de opdrachten echt onwijs serieus genomen en het was mooi om hun harde werken te belonen met een welverdiende certificaat. De Summerschool heeft daarnaast veel positiviteit gebracht in deze onrustige tijd.”

Jeroen: “Ik vond het erg leuk om te doen! Ik heb er zelf van geleerd dat ik kennis delen erg leuk vind. Door de Arrange Academy kan ik mijn kennis en ervaring delen waar collega’s ook weer verder mee kunnen. We hebben twee opdrachten laten maken, deze gaven mij een inkijkje in de bedrijven waar de Arrangers werkzaam zijn. De Summerschool werd afgesloten met het uitreiken van de certificaten. Dit digitale feestje was een hele leuke afsluiting van een drukke periode! Verder heb ik van mijn collega-docenten ook weer het nodige opgestoken. Kortom, ik vond het leerzaam, de moeite waard en voor herhaling vatbaar.”

Hoe heb je de Summerschool als student ervaren?

Jacco Dusselaar, facilitair medewerker bij Arrange Integrated, heeft de Summerschool volledig doorlopen en met succes afgerond: “De Arrange Academy faciliteert dat we op een eenvoudige en leuke manier kennis overdragen, dit sluit goed aan bij de kracht van ArrangeGroup. Ik had al basiskennis van inkoop, maar deze Summerschool heeft meer praktische voorbeelden gegeven die hierop aansluiten. Het is een goede manier om te leren wat je doet als je een inkoopgerelateerde functie hebt, zoals de collega’s die de lessen gaven.”

Wat neem je mee de volgende keer dat je inkoopt?

Jacco: “Ik wil van tevoren beter in kaart brengen wat ik precies wil aanschaffen, voordat ik een winkel binnenloop. Vaak vind ik het leuk om impulsieve aankopen te doen of mijzelf ter plekke te overtuigen. Dat doe ik voor kleinere aankopen, maar voor duurdere producten kan ik beter van tevoren al nadenken en onderzoek doen voordat ik aankoop doe. Daardoor weet je veel beter wat er allemaal te koop is en welk product het beste aansluit op mijn wensen.”

Over de Arrange Academy

De Arrange Academy bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst de kennisbank, waarin zoveel mogelijk beschikbare kennis vanuit de organisatie wordt verzameld. Deze is toegankelijk voor alle Arrangers om zich te laten inspireren, informeren en instrueren. Het tweede onderdeel van de Arrange Academy zijn de online colleges, die gegegeven worden door collega’s uit alle lagen van de organisatie. Elke collega met een eigen expertisegebied. De colleges gaan over uiteenlopende onderwerpen, van leveranciersmanagement tot aan leiderschap en van hospitality tot aan inkoop. Tot slot wordt er jaarlijks een Summerschool georganiseerd.

Certificaat Summerschool Academy
Kom in contact
Nieuwsoverzicht