Ronde Tafel Building Intelligence

Slim omgaan met Smart Buildings

Geplaatst op: 23 februari 2016

Een applicatie voor medewerkers om inzicht te krijgen in beschikbare werkplekken of de schoonmaak afstemmen op het daadwerkelijk gebruik van de kantoorruimte. Door middel van WiFi en sensoren kan de bezetting binnen gebouwen realtime inzichtelijk worden gemaakt. In welke ruimte mensen zich bevinden, hoe lang en hoe zij zich verplaatsen. Tijdens de Ronde Tafel Building Intelligence op 2 februari ging een aantal Facility Managers met elkaar in gesprek over hoe deze data ingezet kan worden om het gebruikerscomfort, de efficiency en de facilitaire dienstverlening te optimaliseren.

Hoe werkt het?

Een van de bedrijven die een dergelijke technologie heeft ontwikkeld op basis van WiFi is start-up Lone Rooftop. De Position Intelligence Engine (PIE) berekent waar mensen zich, op welk moment, bevinden in het gebouw. PIE geeft daarmee onder andere realtime inzicht in de bezettingsgraad van een compleet gebouw, verdieping of ruimte op basis van WiFi-signalen die smartphones, laptops en tablets continu uitzenden. Deze signalen worden opgevangen door het aanwezige WiFi-netwerk, waarna de vertaalslag wordt gemaakt van devices naar mensen. De data wordt in het proces geanonimiseerd om privacy te waarborgen. Het resultaat: een platform dat werkt als een soort Google Analytics voor gebouwen.

Verhoging van gebruikerscomfort

Een van de conclusies van de Ronde Tafel Building Intelligence is dat de techniek direct een meerwaarde kan bieden op het gebied van gebruikers- en werkcomfort. Zo’n 70% van de medewerkers is bijvoorbeeld regelmatig tijd kwijt met het zoeken naar een beschikbare werkplek of het vinden van een overlegruimte. Dit is eenvoudig op te lossen door de inzet van een app waarin medewerkers realtime beschikbare werkplekken of overlegplekken kunnen vinden. En hierin kun je nog veel verder gaan: op basis van persoonlijke voorkeuren op het gebied van verlichting, klimaat, drukte en geluidssterkte kan de app aangeven welke werkplek op enig moment het meest geschikt is voor jou. Zelfs voordat je naar kantoor rijdt, kan in de toekomst via de app bekeken worden welke collega’s met welke kennis op kantoor aanwezig zijn om mee te sparren en kan bepaald worden of het handig is om naar kantoor te reizen. De techniek zorgt dus niet alleen voor verhoging van het gebruikers- en werkcomfort, maar kan ook bijdragen aan een verhoging van de productiviteit.

Wordt het gebouw optimaal gebruikt?

Een andere conclusie van de Ronde Tafel is dat de bezettingsdata gebruikt kan worden om gebouwen efficiënter te gebruiken. Op dit moment staat 40% van de benutbare kantoorruimte leeg tijdens kantooruren en zo’n 30% van de energieconsumptie is te wijten aan slecht geconfigureerde – niet intelligente – gebouwinstallaties. Deze problemen zijn met de data eenvoudig op te lossen. Zo kan een schoonmaker dankzij de technologie zien welke delen van het gebouw gebruikt zijn en schoongemaakt dienen te worden, vluchtroutes kunnen geanalyseerd worden en het gebruik van werkplekken kan geoptimaliseerd worden. Dit zorgt voor een besparing in energiekosten, een vermindering van overhead en onderhoud en een vergroting van de levensverwachting van de infrastructuur en het kantoorgebouw.

Schending van privacy?

Uiteraard brengt gebruik van deze nieuwe techniek ook kanttekeningen met zich mee. Gegevens van medewerkers kunnen worden opgeslagen en het is bekend waar welke medewerker zich bevindt en hoe lang die daar verblijft. Is het gebruik van de data op deze manier een schending van de privacy? Ja, dat zou kunnen. Het is echter afhankelijk hoe je als bedrijf deze gegevens gebruikt. Je kunt er als organisatie zelf voor kiezen of je wel of geen controle uitoefent met deze informatie. Het is ook mogelijk gebruik te maken van een anonimiseringsscript, dat de data volledig anoniem maakt. Deze oplossing heeft er toe bijgedragen dat organisaties als ABN AMRO en Universiteit van Wageningen deze technologie inmiddels hebben omarmd.

Smart buildings

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken waarvoor je de bezettingsdata wilt gebruiken, anders verzand je in een project met te veel mogelijkheden. Wil je je bijvoorbeeld richten op een app voor medewerkers – om bijvoorbeeld elkaar te vinden of iemand door een gebouw te leiden – zorg dan ook dat de eindgebruiker zich bewust is van de meerwaarde van de app. Het delen van locatiedata moet in dat geval namelijk geaccepteerd worden door de gebruiker.

De vraag is uiteindelijk: weet je voldoende meerwaarde te bieden om een stukje privacy op te geven? En ervaar je het daarna als schending van je privacy of wordt het normaal? Zolang bepaalde tools meerwaarde bieden aan medewerkers en het gebruikerscomfort kunnen verhogen, zal een klein stukje privacy inleveren waarschijnlijk geen issue zijn. Je kunt het vergelijken met Facebook, waarin je ook persoonlijke gegevens publiekelijk deelt. Een soort social netwerk binnen een kantoorgebouw waarmee je slim om kunt gaan met Smart Buildings en de kwaliteit van de facilitaire dienstverlening verhoogd kan worden. Building Intelligence!

Uitkomst Ronde Tafel Lone Rooftop en ArrangeGroup

De organisatie van de Ronde Tafel Building Intelligence is een initiatief van Lone Rooftop in samenwerking met ArrangeGroup. Deze bijeenkomst werd georganiseerd voor Facility Managers geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden en de onmogelijkheden van deze wifi-techniek. Een greep uit de organisaties die aanwezig waren: Univé, Asito, Strukton en ISS. De bijeenkomst wordt opnieuw georganiseerd op dinsdag 31 mei. Aanmelden kan via marketing@arrangegroup.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht