ArrangeGroup

Op weg naar Empowerment! (deel 1/3)

Geplaatst op: 28 Aug 2014

In de drie artikelen over “Op weg naar Empowerment” stort onze kennisgroep, met de toepasselijke naam The Empowerment Lab, ons op het onderwerp Empowerment. Onze ambitieuze en eigenwijze groep rust niet, totdat we iedere steen hebben omgekeerd omtrent dit onderwerp. Het doel is om een eigen definitie van Empowerment te ontwikkelen en als kennisgoeroes voort te bestaan. In deel 1 van deze serie zoemen we in op literatuur.

De zoektocht

Een zoektocht naar goeroes op dit thema brengt ons langs diverse coaches, management- en lifetimegoeroes. Onder andere Huub van Zwieten, Robert Benninga, Ben Tiggelaar en Stephen Covey brengen ons inspirerende woorden en denkwijzen. Bovendien zorgt de literatuurstudie voor ontzettend veel informatie. In de hoop dat al deze inzichten ons ‘helpen’ tot de juiste beelden om tot ‘de’ definitie van Empowerment te komen.

Tijd voor Empowerment

In onze queeste naar de definitie van Empowerment komt een aantal omschrijvingen veelvuldig voor. ‘Weten wie je bent’, ‘in je kracht staan’, ‘talent’ en ‘passie’ zijn hier voorbeelden van. Huub van Zwieten beschrijft erg krachtig wat het resultaat zou moeten zijn van Empowerment: “Er is geen verschil tussen plezier en professionaliteit; het werk dat je doet zou je gratis willen doen, omdat je er veel plezier aan beleeft en je er energie uit haalt; plezier resulteert in successen”. Ook uit de interviews met onze collega’s komt dit sterk naar voren. Empowerment wordt gelinkt aan ‘enthousiasme’, ‘zelfbewustzijn’, ‘persoonlijke ontwikkeling’, ‘geluk’ en ‘energie’.

De definitie van The Empowerment Lab

Gebruikmakende van de literatuur, de input van diverse goeroes en onze collega’s, zijn wij erin geslaagd om in onze zoektocht de veelgebruikte terminologie samen te brengen naar een definitie: “Empowerment is het handelen vanuit eigen inzicht, kracht en intrinsieke motivatie waar men energie van krijgt en plezier aan beleeft, waardoor successen geboekt worden.” Bij de definitie houdt het niet op. Het beschrijft wat Empowerment inhoudt, maar niet hoe je dat realiseert of toepast. Ook daarvoor zijn we geïnspireerd geraakt door onze collega’s en goeroes, want:

  • Hoe handel je vanuit eigen inzicht?
  • Hoe weet je waar je kracht ligt?
  • Wat heb je daarvoor nodig?

Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar schreef het boek ‘Dromen Durven Doen’. Alleen in de titel worden al drie termen gebruikt die essentieel zijn bij Empowerment. Dromen: Wat is mijn doel? Waar wil ik naar toe? Wat vind ik leuk? Durven: durf op zoek te gaan naar (nieuwe) uitdagingen.Doen: een term die meerdere goeroes gebruiken, om een verandering teweeg te brengen, moet je gewoon doen! Doen vergt echter wel inspanning, het komt niet vanzelf en dat mag best pijn doen.

Robert Benninga

Robert Benninga legt in zijn filmpje ‘De wet van het elastiekje’ met een geweldige metafoor uit dat je moeite moet doen en extra energie moet leveren om te komen waar je echt wilt zijn. Als metafoor gebruikt hij een elastiekje dat voor ‘het leven’ staat. Hoeveel spanning, in positieve zin, zet je op het elastiek en daarmee op je eigen leven? Zodra je het elastiekje loslaat, doet dit een beetje pijn. Deze pijn is de moeite en inspanning die je dient te leveren. Creëer een magneet waar je naartoe getrokken wilt worden, pull- in plaats van pushmanagement. Daarvoor dien je te weten wie je bent en wat je wilt en heb je een duidelijke visie, missie en passie nodig.

Er zijn nog mooie uitdagingen voor de komende tijd. Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar Empowerment? Houd dan vooral onze website goed in de gaten, de volgende artikelen in het drieluik gaan je nog verder meenemen in dit onderwerp!

Door: Paulien Baaij & Wouter van Dorp

bel mij terug