Wilfried Polman

Mixed-use gebouwen; een nieuwe uitdaging voor FM

Geplaatst op: 10 oktober 2018

Een nieuwe term duikt op in de vastgoedwereld: mixed-use gebouwen. Een gebouw dat – zo doet de naam al vermoeden – voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. Meestal een combinatie van werken en wonen, aangevuld met zorg, leren, retail en/of horeca. Voorbeelden zijn New Babylon in Den Haag, H-Park in Hilversum en West Beat in Amsterdam. Wat is het voordeel van zulke panden? En wat betekent het voor FM?

Leegstand en krapte, maar toch geen match

Het zal niemand ontgaan zijn; de laatste jaren horen we veel over leegstaande kantoorpanden en een overvolle woningmarkt. 1 + 1 = 2 zou je denken, of toch niet? Kantoren worden soms omgebouwd tot appartementen, maar blijven vaker leeg staan. Waarom? Omdat kantoren gebouwd zijn met een bepaald doeleinde. De faciliteiten zijn vaak niet gericht op wonen en de gebouwen staan meestal in een omgeving die niet uitnodigt om ’s avonds gezellig thuis te komen.

Toekomstbestendig ontwikkelen

De vastgoedprojecten die nu in ontwikkeling zijn, richten zich meer op de combinatie. Het lijkt mij enerzijds een vorm van risicospreiding. Door het gebouw al te ontwerpen op gemengd gebruik, is het in de toekomst gemakkelijker om op en af te schalen in het aanbod van kantoorruimten, woningen, winkels, sport en andersoortige ruimten. Anderzijds spelen ontwikkelaars in op de trend dat onze dagelijkse activiteiten meer door elkaar gaan lopen. Door functies te combineren, blijven gebouwen toekomstbestendig en wordt nieuwe leegstand voor de grootstedelijke gebieden voorkomen.

24/7 leven in de brouwerij

Mixed-use gebouwen vragen naar mijn idee al bij het ontwerp om een andere insteek. Immers, bewoners hebben andere behoeften dan werkenden. Het dagritme is anders, de eisen die we stellen aan onze woning zijn nog altijd hoger dan aan onze werkplek (al wordt die kloof steeds kleiner) en de faciliteiten die we in de buurt willen zijn anders. Mixed-use gebouwen vragen om dynamiek. Om 24/7 leven in de brouwerij. Om sfeer. En om een aantrekkelijke omgeving waar je graag wilt zijn. Dat iets toevoegt aan je leven.

Terug naar het nieuwsoverzicht

FM: voor ieder wat wils

Voor de facilitaire branche een leuke uitdaging! Het aanbod van dienstverlening beperkt zich niet tot één doelgroep, maar vraagt om inlevingsvermogen in alle verschillende gebruikers. Een standaard Producten-Diensten-Catalogus (even off topic, bestaat de PDC echt nog anno 2018?) volstaat niet meer. Catering wordt horeca voor ontbijt tot borrel. Inrichting en beplanting wordt ook voor bewoners in een leasevorm aangeboden. Deelauto’s behoren tot het standaard aanbod. Wasserette-service popt op voor pakken stomen tot het wegbrengen van je complete wasmand. En commerciële ruimte wordt verhuurd aan retailers, sportaanbieders of zorgpraktijken. Natuurlijk passend bij de doelgroepen in het gebouw.

De spil van het succes

Wie zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is en dat er dynamiek ontstaat? De Community manager. Dé persoon die in contact staat met gebruikers, die begrijpt hoe je levendigheid creëert en die de dienstverlening blijft aanpassen naar de wensen van de gehele community. Arrange Integrated vervult deze taak o.a. bij wooncomplex De Brouwerij in Amsterdam, waar we bovendien een commerciële exploitatie runnen met het multifunctionele concept NUTTIG!. Wonen aantrekkelijker maken door er functies aan toe te voegen is daar al het uitgangspunt. In de toekomst zal dienstverlening meer in abonnementsvorm verschijnen, waarbij iedere gebruiker zelf kiest wat hem of haar past. Pay-per-use uiteraard. In de juiste verhouding tussen online en offline dienstverlening. Zo wordt én blijft mixed-use een succes!

Simone Wesdorp werkt als Facility Solutions Developer bij Arrange Integrated – onderdeel van ArrangeGroup. Zij houdt zich bezig met ontwikkeling van dienstverlening, passend bij de behoeften van de toekomst.

NUTTIG! Zeeburgereiland logo
NUTTIG! Zeeburgereiland
Neem contact met ons op!