Vivian Meulenveld (medium)

Jezelf leiden en richting geven

Geplaatst op: 4 september 2019

De vaardigheid om jezelf te leiden en richting te geven” luidt de eerste definitie die ik via Google vind over persoonlijk leiderschap. Ik zie het thema momenteel overal terug: op LinkedIn, binnen ArrangeGroup en in allerlei managementboeken. Ik ben blij dat er zoveel aandacht voor en bewustwording op dit thema is. Maar toch rijst bij mij de vraag: starten we wel vroeg genoeg met persoonlijk leiderschap?

Een ingewikkeld speelveld

Dit vraag ik mij af terwijl ik naar een aantal ideeën kijk die we hebben binnen onze huidige maatschappij. We hebben – onder andere door onszelf continu te vergelijken met anderen – een torenhoog ideaalbeeld en willen allemaal succesvol en gelukkig zijn. We stellen daarmee onbewust (onrealistisch) hoge eisen aan onszelf en zijn ermee grootgebracht dat succes (of falen) allemaal afhangt van onze eigen inspanning. Dat zorgt voor een ingewikkeld speelveld.

Snel heel veel

Bovenstaande elementen zijn een ideaal recept voor stress, overspanning of zelfs een burn-out. De feiten over hoe vaak dit voorkomt bij studenten en young professionals zijn schrikbarend. Deze doelgroep wil zichzelf bewijzen, is op zoek naar wat ze willen, leert zichzelf kennen, bouwt privé een leven op, heeft niet altijd financiële zekerheid en wil overal bij betrokken zijn. Dat zijn veel elementen die in een rap tempo op je af komen. Mijns inziens is het ontwikkelen van de vaardigheid om jezelf te leiden en richting te geven bij deze doelgroep dus van groot belang.

Acceptatie, eerlijkheid, realisme en gevoel

Maar wat bedoel ik in dit verband met persoonlijk leiderschap? Voor mij betekent het onder andere dat je het lef hebt om:

  • Jezelf werkelijk en in volledigheid te accepteren. Je leuke en sterke kanten, maar ook je minder leuke en zwakke kanten. Niet alleen door dit rationeel te accepteren, maar ook werkelijk zo te voelen. Dit maakt je weerbaarder in veeleisende situaties. Je kunt jezelf namelijk niet leiden en richting geven wanneer je niet één bent met jezelf;
  • Eerlijk te zijn tegen jezelf. Hoe realistisch is het dat we altijd gelukkig en succesvol zijn? In plaats daarvan denk ik dat het beter is om er bewust van te zijn dat dit niet altijd zo is en dit ook werkelijk te accepteren. Volgens mij is dat op een eigen manier geluk ervaren;
  • Een andere bril op te zetten. Altijd maar ‘vol gas’ gaan en kijken naar hoeveel stappen je nog moet naar je ‘perfecte’ einddoel kan je energie moeiteloos uitputten. Doseer dus. Bedenk ook hoeveel energie het geeft om te kijken naar hoeveel stappen je al richting je einddoel hebt gezet en wees daar trots op;
  • Je gevoel en intuïtie te gebruiken. We worden geleerd om alles rationeel goed te onderbouwen, maar luisteren we daarbij ook naar ons gevoel en intuïtie? Gevoel zegt soms meer dan duizend gedachten. Durf op basis hiervan te sturen en laat je intuïtie je verrassen. Contact met je gevoel zorgt ervoor dat je dicht bij jezelf blijft en minder snel uit balans raakt.

Oproep!

Maar zoals met al onze vaardigheden: het vereist tijd, inspanning en begeleiding om ons te ontwikkelen op het gebied van persoonlijk leiderschap. En dat brengt me terug bij mijn vraag. Ik roep (hoge)scholen, universiteiten en het bedrijfsleven op om meer te doen om studenten en young professionals – naast vakinhoudelijke ontwikkeling – te helpen met het ontwikkelen van hun persoonlijk leiderschap. Wat mij betreft is persoonlijk leiderschap namelijk het kompas voor je (zakelijke) leven waarmee je focus houdt op groei, gezondheid en geluk. En dat is in een veeleisende levensfase waarin, studenten en young professionals zich bevinden, essentieel.

Vanuit ArrangeGroup zijn we hier gelukkig op verschillende manieren steeds meer mee bezig. Binnen het bedrijf door onder andere een volledig leiderschapsprogramma, maar ook buiten het bedrijf.

Geschreven door Rémon Kok, Facility Solutions Specialist bij Arrange Integrated.

Naar het nieuwsoverzicht
Neem contact met ons op