KNVB campus

Jaarcongres Arrange Consultancy wederom een groot succes

Geplaatst op: 19 november 2019

Vrijdag 1 november 2019 was het wederom zover: de 24e editie van het jaarcongres van Arrange Consultancy. Dit jaar stond het thema WIJ-IK – en de invloed van een veranderende wij-ik-balans op facility management – centraal. Met inspirerende sprekers, interactieve sessies en interessante cases werd antwoord gegeven op vraagstukken rondom dit thema. Lees hier het volledige verslag van dit inspirerende Jaarcongres, inclusief een link naar alle foto’s. 

Samen alleen, alleen samen!

In de moderniteit verschuift de wij-ik-balans. Er komt meer nadruk te liggen op wat mij van jou onderscheidt (ik-beeld), dan op wat wij gemeenschappelijk hebben (wij-beeld). Het verlangen naar samenzijn met anderen en sociale warmte is in de moderne samenleving echter niet minder geworden. Maar de spontane mogelijkheden voor persoonlijke contacten zijn door de verandering in de sociale structuur wel afgenomen. Degene die hier veel behoefte aan hebben zijn veel meer aangewezen op eigen initiatieven. Op welke manier leidt individualisering tot nieuwe vormen van sociale samenhang en betrokkenheid? Wat betekent dit voor de mens, werk en omgeving? En hoe ga je hiermee om als persoon en (facilitair) team? Antwoord op deze vragen vond je tijdens het Arrange Consultancy jaarcongres op vrijdag 1 november.

Inspirerende sprekers

Het dagvoorzitterschap was dit jaar in handen van een energiek duo waarin jong facilitair talent samen met een ervaren ondernemer het podium kreeg. Onze collega’s Emma van der Zouwen en Sander Koop trapten de dag af en namen de deelnemers mee op reis langs de inspirerende verhalen en interactieve sessies van onze sprekers.

Voormalig Formule 1 coureur Jan Lammers nam de deelnemers als eerste mee in zijn ervaring in de racesport. Hij deelde zijn lessen over dromen waarmaken, talenten benutten, de kracht van samenwerken en wat wij daar als (facility) managers van kunnen leren. De tweede spreker, Harm van den Boogaard, nam ons mee in de technologische ontwikkelingen. Hoe komen we af van het Terminator syndroom en gaan we technologische ontwikkelingen omarmen? In tal van voorbeelden liet Harm zien dat de rekenkracht van een computer ieder mens kan verslaan. Zowel in een wedstrijd schaken, als in een medische analyse in het ziekenhuis. Het ochtendprogramma werd afgesloten door Henberto Remmerts, die ons een doorkijk gaf in de wereld van de bouw. Waar door beter samenwerken, door bijvoorbeeld ‘bouwteams’, steeds betere resultaten behaald worden op een efficiëntere manier. Henberto gaf ons zijn visie op zijn branche mee: een samenwerking waarin ambitie, doelen en belangen in verhouding zijn (WIJ). Een sector waar mensen trots uitdragen en graag willen werken (IK).

Een interactieve middag

Na een heerlijke lunch werd gestart aan het interactieve middagprogramma, waarbij de deelnemers kozen voor de weeting van Martine de Vaan om geïnspireerd te worden over ‘WIJ’, of voor de inspirerende sessie door Pancras Evers over ‘WIJ-IK. Pancras sprak in zijn sessie over ‘Community Building’. Hij liet daarbij de laatste trends zien, waarin HR en FM steeds meer naar elkaar toe schuiven binnen de organisatie, vanwege de steeds groter wordende vraag naar het welzijn van de medewerker. Door keuzevrijheid te stimuleren en flexibilisering te faciliteren zien we dat er kansen liggen buiten de traditionele kantooromgeving. Weten we het welzijn van de mens te bevorderen binnen en buiten de werkomgeving, dan zal dit een positief effect hebben op het werkgeluk en de productiviteit van de medewerker.

Martine de Vaan is oprichter van Weeting, have a walking meeting. Weeting is een concept voor wandelend vergaderen dat door steeds meer organisaties wordt toegepast. Tijdens het jaarcongres vertelde Martine over de filosofie achter weeting en de succesfactoren bij het implementeren. Daarna gingen de deelnemers zelf aan de slag. Met haar boodschap dat een productiever, leuker en gezonder leven mogelijk is zonder offers te brengen, kreeg zij de deelnemers letterlijk in beweging.

Challenge parcours

De middagsessie werd actief afgesloten met een challenge parcours. Door allerlei mini-games van één minuut waarin team WIJ het opnam tegen team IK, kregen we naast hilarische taferelen ook visueel prachtige inzichten in het resultaat van werken in teamverband of alleen werken. We concludeerden aan het einde van de dag dat de legendarische uitspraak van Johan Cruijff: “Alleen kan je niks, je moet het samen doen” niet altijd van toepassing is.

Wederom succesvol

Onder het genot van een hapje en een drankje sloten we deze leuke dag gezamenlijk af. Na vele enthousiaste reacties van de deelnemers is het jaarcongres 2019 wederom een groot succes te noemen. Wij willen alle deelnemers bedanken voor een inspirerende dag en zien jullie graag volgend jaar weer terug tijdens de 25e editie.

Bekijk hier alle foto’s
Naar nieuwsoverzicht
arrange.group-15jan2019-126
2019-ArrangeCongres-8108
2019-ArrangeCongres-8251