Wilfried Polman

Is de afdeling Human Facilities de toekomst?

Geplaatst op: 27 november 2017

Op mijn bureau staat een prachtige bos bloemen. Er hangt een kaartje aan: “Jij bent er steeds voor mij. Op jou kan ik rekenen. Jij maakt mij blij!” Een mooier compliment kun je niet krijgen. Het is van één van de werknemers, waarmee ik een buddyschap heb. Hallo, mag ik mij even voorstellen? Ik ben Wilfried Polman, werkzaam binnen de afdeling Human Facilities.

Samenwerking HR en FM een must

Al geruime tijd lees ik artikelen over kansen in de samenwerking van Human Resources (HR) en Facility Management (FM). Je kent de koppen vast wel. ‘HRM als geweten van FM’, ‘Samenwerking HR en FM biedt volop kansen’, ‘Samenwerking HR en FM een must’ of ‘HR en FM pakken steeds meer integraal vraagstukken op’. Bovendien gaat een gemiddeld evenement, zowel binnen HR als FM, over onderwerpen als ‘binden & boeien’, ‘inspirerende werkomgeving’, ‘vitaliteit’ en ‘gelukkige medewerkers’. Onderwerpen waar we beiden rekening mee houden. Waarom blijven jij en ik het dan gescheiden organiseren? Waarom slaan we de handen niet in één? Echt in één!

Technologie in sneltreinvaart

Met de opkomst van technologische ontwikkelingen zoals beaconsen sensoren, robotisering, data-analyses voor slimme en gezonde gebouwen verandert ons vakgebied en primair onze werkomgeving. Niet alleen onze eindgebruikers merken dit, ook facilitaire rollen en taken veranderen. De technologische ontwikkelingen gaan in een dusdanig tempo, dat kan én mag niet ten koste gaan van onze focus op de mens. Voorkom dat jij en ik straks nog meer data-gedreven zijn, dan we nu al zijn. Gaaf, al die ontwikkelingen. Maar laat dit vooral over aan mensen die hier écht verstand van hebben. Laat dit over aan mensen die focus hebben op de bricks(huisvesting) en bytes (ICT). Geloof mij, onze huisvesting en alle ‘harde’ zaken die daarmee samenhangen, is in de nabije toekomst ‘slechts’ een dissatisfier.

Human Experience

Beter richten jij en ik ons op de mens (behaviour). Laten wij, HR en FM, onze krachten bundelen. Samen spelen wij optimaal in op behoeften van de huidige post-millennium generatie. Zij verwachten, anders dan voorheen, motieven van een organisatie, zoals zingeving, flexibiliteit en non-lineaire doorgroeimogelijkheden. Samen richten wij, HR en FM, ons op de gebruikerservaring van A tot Z, van onboarding tot offboarding. Wij richten ons op de Human Experience. Het gaat hierbij om betrokkenheid (engagement), iemand in staat stellen (empowerment) en zingeving (fulfillment). Laten we hier samen aan werken. Het buddyschap brengt een georganiseerde relatie tot stand tussen werknemer en collega Human Facilities, met als doel een duurzame ondersteuning. Zo snap ik wat mijn collega nodig heeft om gelukkig te zijn, zich vitaal te voelen, geef ik zin aan hun leven en creëren we samen optimaal toegevoegde waarde.

 

Met vriendelijke groet,

Wilfried Polman

Human Facilities

Terug naar het nieuwsoverzicht