Tiko Smetsers

Interimmers die op de facilitaire winkel passen

Geplaatst op: 5 juli 2016

Je kent ze wel: interimmers die heel eenvoudig een organisatie binnenkomen en op de een of andere wijze in no time hun invloed uitoefenen, tegen heilige huisjes schoppen en ogenschijnlijk dingen eenvoudig voor elkaar krijgen die jarenlang heel ingewikkeld leken. Hoe doen ze dat toch? Is dit het succes van de interimmer, de interim-organisatie of heeft de opdrachtgever zelf ook invloed?

Beheren

Op de winkel passen is een cliché waar zelden iemand enthousiast van wordt. Toch wordt er vaak van een interimmer gevraagd vooral te beheren en de zaak draaiende te houden. Het is voor te stellen dat een organisatie op zoek is naar rust en stabiliteit. Een interimmer wordt immers zelden ingezet uit luxe. Het kan al een hele prestatie zijn om medewerkers of hele teams überhaupt weer goed te laten presteren.

Ontwikkelen

Natuurlijk is een ontwikkeling niet automatisch een verbetering, maar met conserveren komt er in elk geval geen vooruitgang. Mogelijk doet de organisatie zichzelf te kort wanneer men al tevreden is met een goede beheerder. De frisse blik van een gedreven interimmer kan gebruikt worden om vooruit te gaan, efficiency te brengen of mensen in hun kracht te zetten en zo effectiever te werken. Dit betekent wel dat de interimmer zich diep in de organisatiecultuur en processen beweegt en vraagt om draagvlak en bereidheid om te reflecteren en zo nodig te veranderen. Zonder draagvlak kan het werk van de interimmer, hoe goed bedoeld ook, als een plaag worden ontvangen. Wanneer er een keten van draagvlak is en de interimmer executiekracht ontwikkelt, komt de positieve ontwikkeling in een stroomversnelling.

Doelen stellen

Stel vooraf vast wat het minimale doel is van de interim-inzet. Wanneer het doel vooraf duidelijk is, zal dit stimulerend werken voor de interimmer en zal er bij betrokkenen draagvlak zijn voor de inzet van de interimmer. Het is daarom aan te raden vooraf de doelstellingen te communiceren met de interimmer én met de betrokken medewerkers en managers.

Meer verwachten

Een goede interimmer is niet alleen goud waard, hij kost ook goud geld. Je mag verwachten dat de interimmer zijn uiterste best doet, maar het is slimmer om hier afspraken over te maken. Een interimmer die in dienst is bij een interim- of adviesorganisatie heeft een schat aan informatie en kennis in zijn directe netwerk. De kans is groot dat jouw organisatie direct baat heeft bij eerder opgedane kennis.

Terug naar het nieuwsoverzicht