Hogeschool Utrecht

Inspirerende samenwerking Hogeschool Utrecht en ArrangeGroup

Geplaatst op: 27 juni 2016

Samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld is van groot belang. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen de Hogeschool Utrecht in Amersfoort en ArrangeGroup. Het resultaat is een win-win-wín-situatie: studenten krijgen inzicht in het bedrijfsleven, de Hogeschool kan de aansluiting op het werkveld toetsen en ArrangeGroup krijgt inzicht in het niveau én welke studenten boven het maaiveld uitsteken. Eline Swinkels, docent in onder andere Bedrijfskunde, Facilitaire Concepten en Onderzoeksvaardigheden, vertelt over de samenwerking met ArrangeGroup.

Verbreding samenwerking

ArrangeGroup heeft al jaren een goede relatie met de Hogeschool Utrecht en werd regelmatig gevraagd om presentaties te geven over de facilitaire wereld in de praktijk. Drie jaar geleden ontstond tijdens een alumni-bijeenkomst het idee om die samenwerking verder uit te bouwen en ArrangeGroup een plek te geven in het onderwijsprogramma. De afgelopen jaren is ArrangeGroup dan ook een vast onderdeel van het project Facilitaire Concepten. Eline Swinkels is hoofddocent van dit project. Als enthousiaste, verantwoordelijke en proactieve docent houdt ze zich naast het lesgeven onder andere bezig met het coachen en begeleiden van studenten.

Kijkje in het bedrijfsleven

ArrangeGroup verzorgt binnen het project Facilitaire Concepten zowel een gastcollege als een workshop en beoordeelt mede de eindresultaten. Studenten krijgen acht weken de tijd voor het bedenken en vormgeven van een facilitair concept. Hiervoor moeten ze zelf bedrijven benaderen en onderzoek doen naar nieuwe facilitaire mogelijkheden. Volgens Eline is dit project met ArrangeGroup bijzonder vanwege de hoge betrokkenheid en de intensieve samenwerking:

Eline Swinkels

“Vaak zie je dat de samenwerking met het werkveld alleen aan het eind van het project is: bijvoorbeeld dat een Facilitair Manager uit het bedrijfsleven de rol van jurylid op zich neemt en de praktische bruikbaarheid van een concept beoordeelt. Het leuke van dit project is dat ArrangeGroup vanaf het begin tot het einde betrokken is en onze studenten helpt. Als onafhankelijke partij adviseren ze studenten inhoudelijk tijdens verschillende fases van het onderzoek. Ze zijn een soort peilstok uit het bedrijfsleven. Dat maakt het voor ArrangeGroup ook interessant: ze kunnen bijdragen aan het concept door het geven van inhoudelijke feedback. Ze bieden hierdoor écht een meerwaarde aan onze studenten en het niveau van het onderwijs.”

Waardevolle adviezen

Ook voor studenten brengt deze samenwerking voordelen met zich mee: “Studenten maken kennis met het werkveld en komen even uit hun schoolomgeving. Zo krijgen studenten inzicht in wat er daadwerkelijk leeft in het bedrijfsleven en waar Facilitair Managers in de praktijk mee bezig zijn, zodat ze zien wat ze later zelf in de praktijk gaan doen. Daarnaast zijn adviezen vanuit het werkveld erg waardevol, omdat hierdoor de kwaliteit van het project hoger wordt. De feedback maakt vaak meer indruk, omdat studenten opkijken tegen deze mogelijk toekomstige werkgever”, aldus Eline.

“ArrangeGroup is voor studenten een mooie eerste stap op de arbeidsmarkt. Een plek om kennis te maken met de facilitaire praktijk in afwisselende en uitdagende omgevingen.”

Ambitieus adviesbureau

Op de vraag hoe Eline ArrangeGroup omschrijft, antwoordt ze: “Ik zie ArrangeGroup als een jong, ambitieus en modern adviesbureau. Ze zijn flexibel en komen met interessante ideeën. Er wordt altijd meegedacht en ArrangeGroup ziet bijna nog meer mogelijkheden dan ik als docent. Juist omdat ze denken in wat wél kan en minder kijken naar de kaders en toetsingsmogelijkheden. Voor mij persoonlijk biedt dat ook weer kansen, omdat ik dan zelf minder in die kaders blijf denken.”

“ArrangeGroup is voor studenten ook een mooie eerste stap op de arbeidsmarkt. Een plek om kennis te maken met de facilitaire praktijk in afwisselende en uitdagende omgevingen. Ik vind het fijn om te zien dat ze studenten echt een kans op de arbeidsmarkt geven en dicht bij deze doelgroep staan. Voor ArrangeGroup is deze samenwerking ook een mooie manier om een bijdrage te leveren aan het hoger onderwijs. In de toekomst gaan we zeker een inspirerende samenwerking tegemoet.”

Terug naar het nieuwsoverzicht