Arjan Elst klein

Inspirerend leiderschap bij ArrangeGroup

Geplaatst op: 11 februari 2019

ArrangeGroup is in 2018 gestart met een leiderschapsprogramma voor diverse collega’s uit de verschillende BV’s. Het doel is om (persoonlijk) leiderschap te stimuleren en een vervolgstap te maken in de groei en ambities van de organisatie en haar medewerkers. Inspireren, ontwikkelen en verbinden staan centraal. In een interview vertelt Arjan Elst, Directeur van ArrangeGroup, waarom er gestart is met dit programma en wat dit voor de organisatie betekent.

Waarom is er gestart met dit programma?

“ArrangeGroup heeft in de afgelopen jaren een prachtige groei doorgemaakt. Een groei in medewerkers, klanten en omzet. Dit zorgde voor de lancering van drie BV’s binnen de groep. De aansturing en het ondernemerschap werd bij de BV’s belegd. Nieuwe MT’s werden gevormd door collega’s die doorgroeiden en door aanname van nieuwe collega’s. Door deze verandering ontstonden individuele ontwikkelwensen op het gebied van leiderschap. De eerste stap naar een leiderschapsprogramma werd toen gezet.”

Wat betekent leiderschap voor jou?

“Bij ArrangeGroup staat de mens centraal. Wij geloven dat iedereen kwaliteiten en talenten heeft om een verschil te maken en vanuit zelfregie en eigenaarschap sturing te geven aan eigen geluk. Leiderschap gaat over veel meer dan ‘leiding geven’, aansturen of coachen: ieder mens is uniek en goed zoals hij of zij is. Ontwikkeling van leiderschap is het stimuleren van alle cultuurdragers binnen een organisatie om het maximale uit jezelf te halen. In alle lagen van een organisatie bestaan leiders. Je hoeft hiervoor niet per se een managersrol te hebben. Of je nou directeur of young professional bent, iedereen is belangrijk en zorgt voor een relevante bijdrage in de organisatie.”

Wat levert het programma op?

“Met een leiderschapsprogramma kunnen wij collega’s met diverse functies bij elkaar brengen en de drie BV’s optimaal met elkaar verbinden. Hierdoor ontstaat een soort rijgdraad om het Arrange-gevoel, dat groene DNA, bij elkaar te houden en door te geven. Met het leiderschapsprogramma staat dus niet alleen persoonlijke ontwikkeling centraal, maar wordt het Arrange-DNA in de organisatie geborgd en doorontwikkeld, en ontstaat er zowel horizontale als verticale verbinding tussen collega’s. Als bijkomend voordeel wordt teambuilding ook meegenomen in het programma.”

Hoe wordt het programma tot nu toe ervaren?

“Het programma is onderdeel geworden van de transformatie die we doormaken als organisatie. Wij zijn nu een half jaar bezig en ik hoor hele gave geluiden van mijn collega’s. Vooral de young professionals en future leaders zijn erg enthousiast en leren zichzelf echt op een dieper niveau beter kennen. De wat meer ervaren collega’s (de groepen leaders en managers) halen andere zaken uit het programma, zoals bewustwording, teambuilding en het opnieuw definiëren van Arrange-termen. Dat raakt minder de persoonlijke ontwikkeling, maar meer de afstemming van belangrijke thema’s die bij elke BV spelen. Het helpt enorm om die collectieve normen, waarden en denkbeelden gedragen te krijgen.”

Kun je wat meer vertellen over het programma?

“Tijdens het programma worden de deelnemers uit hun comfortzone gehaald, denk aan een ijsbad of aan een survivalgame op een fort van het Nederlandse leger.. Hierbij geldt maximale focus en aandacht om zo je angsten te overwinnen en mentale weerbaarheid te tonen. Dit zegt iets over leiderschap: kun je jezelf leiden in een ongewone situatie? Als je dit doet, overwin je je eigen grenzen en kan je harder groeien en jezelf verder ontwikkelen. Deze gekke acties staan naast de inhoudelijke sessies waar coachend leiderschap, waardecreatie en impact maken centraal staat. De combinatie maakt het programma leuk én leerzaam. Het zorgt voor mooie verhalen en herinneringen. Ik weet zeker dat hier nog jaren later over gesproken wordt!”

En wat is het vervolg hierop?

“In juni 2019 ronden wij het leiderschapsprogramma af. Mijn wens is om het een onderdeel te maken van onze cultuur en onze organisatie. Waarom? Ontwikkeling is binnen onze organisatie erg belangrijk: het is één van onze kernwaarden. We willen weten wat iemand kan en wat zijn of haar talenten zijn. Daar moet je leiderschap op baseren. Zo’n programma is een tool die helpt om een maximale verbinding te krijgen met jezelf en je omgeving.”

Enthousiaste collega’s

Collega Emma van der Zouwen, Facility Solutions Specialist bij Arrange Integrated, is ook enthousiast over het leiderschapsprogramma en de ontwikkeling die zij hierdoor maakt: Emma van der Zouwen klein “Ik heb geleerd dat het voor het teambelang soms beter is om je zorgen, onzekerheden, ontwikkelmogelijkheden en natuurlijk je talenten met elkaar te delen. Door hier bewust van te zijn en deze zaken bespreekbaar te maken, kom je als team veel verder dan wanneer je het bij jezelf houdt. Je kunt elkaar dan verder helpen en van elkaar leren. Daarnaast vind ik het erg leuk om te zien dat de lessen uit het leiderschapsprogramma mij ook in mijn privéleven helpen, omdat ik me bewuster ben van mijn vaardigheden en talenten.”

Naar het nieuwsoverzicht
Neem contact met ons op!