KNVB campus

Inspiratiesessie over (norm)ontwikkeling FM vakgebied

Geplaatst op: 6 september 2021

Wendbaarheid, flexibiliteit, duurzaamheid, technologie… zomaar een greep uit thema’s die momenteel de managementagenda’s domineren. Uitdagingen die we niet alleen hoeven op te lossen. Sterker nog, uitdagingen die vragen om een breder perspectief en een bredere vertegenwoordiging van specialismen om het beste duurzame antwoord te geven. Juist daarom steken we regelmatig internationaal de koppen bij elkaar om met elkaar van gedachten te wisselen. Op dinsdag 12 oktober organiseren de nationale normcommissie leden over deze uitdagingen een webinar. Zorg dat je er online bij bent!

Inspiratiesessie vanuit de NEN

Sheryl Limburg, Emiel Roos en Ian van der Pool maken alledrie onderdeel uit van de normsubcommissie 35129002 ‘Organisatie van Facility Management’. Normen helpen bij een goed opgezet facility management(systeem). De NEN-EN-ISO-41000-serie richt zich specifiek op vragen en uitdagingen van het FM vakgebied. Deze normenserie is ’s werelds eerste managementsysteemstandaard specifiek voor FM. Naast de ontwikkeling van Nederlandse normen worden Europese en Mondiale normontwikkelingen gespiegeld.

Sheryl Limburg is voorzitter van de bovengenoemde subnormcommissie. Zij vertelt hierover: “Als voorzitter en lid kan ik actief bijdragen aan de internationale ontwikkeling van het FM vakgebied. Ik mag mee leren, -ontwikkelen, -denken en -stemmen vanuit Nederland binnen CEN en ISO werkgroepen voor de (door)ontwikkeling van de FM normen. Dat vind ik ontzettend leuk en uitdagend om te doen! Wij zijn als leden het eerste op de hoogte van ontwikkelingen en hebben de mogelijkheid tot het meesturen van de (in)richting van de normen(agenda). Als bijkomend voordeel dragen we bij aan het imago van een kennisorganisatie en vanzelfsprekend vergroten we ons relevante netwerk van FM specialisten: binnen Nederland, Europa en de Wereld. Uiteindelijk kunnen we hiermee samen werk en omgeving beter en leuker maken!”

Van flinke meerwaarde

Onder het motto ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’ vinden mooie ontwikkelingen plaats. Graag delen we deze ontwikkelingen met jou! Dit is voor jou als Facility Professional van flinke meerwaarde in de dagelijkse praktijk. Zorg daarom dat je bij deze online inspiratiesessie aanwezig bent en hierover niets mist.

Praktische informatie

 • Wat? Webinar NEN over uitdagingen binnen Facility Management
 • Wanneer? Dinsdag 12 oktober
 • Tijden? Van 11.00 – 12.00 uur
 • Voor wie? Facilitaire Professionals en geïnteresseerden
 • Hoe? Schrijf je nu kosteloos in via het inschrijvingsformulier

Programma

Het programma is als volgt:
11:00 – 11:05 uur – Inloop
11:05 – 11:10 uur – Aftrap
11:10 – 11:25 uur – Onderwerp 1: Technologie in FM
11:25 – 11:40 uur – Onderwerp 2: FM Strategy & Policy
11:40 – 11:55 uur – Onderwerp 3: ISO en de SDG’s
11:55 – 12:00 uur – Afsluiting

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 1. Technologie in FM
  De wereld van en rondom FM wordt steeds nadrukkelijker gedomineerd door techniek in zowel de fysieke als de virtuele omgeving. Ian gaat in het webinar in op de toolkit die de verschillende verschijningsvormen rangschikt naar hun onderlinge samenhang, de link met andere disciplines (zoals BIM) en de waarde die hierdoor ontstaat voor FM-professionals. Een slim en integraal gebruik van techniek biedt oplossingen bij vraagstukken zoals revitaliseren van gebouwen, SDG’s en nieuwe flexibele vormen van gebruik, die bij veel vastgoedeigenaren hoog op de agenda staan.
 2. FM Strategy & Policy
  Sheryl vertelt tijdens het webinar over een tool gericht op het verbeteren van de performance van de facilitaire organisatie. Diverse onderwerpen komen hierin naar voren waarvan strategie en beleid momenteel onder een vergrootglas liggen. Niet alleen binnen de mondiale normontwikkeling, maar onderwerpen die op de vele agenda’s van directie en management van (facilitaire) organisaties staan.
 3. ISO en de SDG’s
  De Social Development Goals (SDG’s) van de VN zijn inmiddels niet meer weg te denken wanneer je het hebt over de toekomst en hoe we als maatschappij met deze onderwerpen omgaan. Emiel legt uit welke ontwikkelingen er binnen de ISO werkgroep zijn op gebied van SDG’s en de integratie hiervan in de huidige en toekomstige normen. Hij zal ook ingaan op de kansen en mogelijkheden die dit geeft voor het FM vakgebied (bij je klant/ opdrachtgever).
Schrijf je hier in!
Naar nieuwsoverzicht