Stijn-von-der-Fuhr

Het belang van young professionals in de facilitaire wereld

Geplaatst op: 25 oktober 2019

Als young professional in het facilitaire werkveld weet je dat de wereld om je heen niet stil staat. Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied? En hoe zorg je ervoor dat je je ook persoonlijk blijft ontwikkelen? Facility Matters is daarvoor de plek bij uitkomst: hét kennisfestival voor ambitieuze, facilitaire young professionals. Tiko Smetsers en Rosine Scherpenseel verzorgen dit jaar het dagvoorzitterschap. Als jong en energiek duo nemen zij de deelnemers mee door het programma op donderdag 21 november. Beiden hebben veel ervaring in de facilitaire wereld en weten als geen ander hoe belangrijk young professionals zijn. Wij gingen hierover met hen in gesprek.

Waarom zijn young professionals zo belangrijk?

Tiko: “Young professionals zorgen voor vernieuwing, enthousiasme en dagen de status quo uit. Hiermee zijn zij voor ieder vakgebied van groot belang om ervoor te zorgen dat een organisatie niet vastroest en tevens om nieuw elan toe te voegen. Ik denk dat ze in de facilitaire wereld mogelijk nog relevanter zijn, omdat zij vanuit hun eigen perspectief de toekomst van FM kunnen bepalen, zodat FM aansluiting vindt bij nieuwe generaties.”

Rosine: “Vernieuwing gaat tegenwoordig snel, ook in het facilitaire werkveld en met name de digitale en data ontwikkeling. Vanuit mijn opleiding en ervaring hebben we nooit te maken gehad met data, maar nu zie je de omslag naar data driven organisaties opkomen. Young professionals zijn hier juist mee opgegroeid en gaan deze omslag in bedrijven doorvoeren. Zij kunnen snel schakelen. Ook bij snelle ontwikkelingen van workplace management, van massa kantoortuinen naar netwerkorganisaties, zijn young professionals van belang. Zij weten waar momenteel de focus ligt bij het zoeken naar een baan en kunnen dit meegeven in de organisatie om meer medewerkers te trekken en te binden.”

Zien jullie uitdagingen voor young professionals?
Tiko: “Het is soms moeilijk om initiatief te nemen en te durven ondernemen. Je gaat tenslotte iets doen waarvan je niet zeker weet of het goed is en of je het juiste antwoord hebt op een vraag. Bovendien zal je vaak een gevestigde orde ‘tegenover’ je vinden die de noodzaak voor verandering niet of slechts beperkt ziet.”

Rosine: “Omdat de wereld en de generaties elkaar snel opvolgen met veel verschillende behoeften, loop je als young professional vaak tegen bestaande structuren en processen aan. Deze zijn opgesteld in het bedrijf en nog steeds van groot belang, maar de veranderpotentie ligt daardoor lager dan young professionals zouden willen. Snel schakelen en elk jaar nieuwe dingen proberen is iets wat een bedrijf nodig heeft voor de toekomst en waar young professionals graag aan willen bijdragen. Echter kennen organisaties die al lang gevestigd zijn een bepaalde wijze van werken waar je niet met één goed idee doorheen komt.”

Wat is het belang van werkgeluk voor young professionals?
Tiko: “Uiteraard is werkgeluk voor iedereen belangrijk. Iedere medewerker moet met plezier naar zijn of haar werk gaan. Young professionals zijn een generatie die sneller wisselen van baan dan de generaties hiervoor. Snel groeien door middel van jobhoppen. Om young professionals toch te blijven binden aan jouw bedrijf is aandacht voor werkgeluk van groot belangrijk, daarbij zijn autonomie en waardering erg belangrijke elementen.”

Rosine: “Het niet verveeld raken en serieus genomen worden in de organisatie zorgt denk ik voor extra werkgeluk bij young professionals. De wereld verandert snel en je kunt op veel plekken een baan vinden die bij je past. Het binden van talent is dus erg belangrijk. Young professionals zijn de volgende generatie die het bedrijf laten groeien en met geluk durven en kunnen zij meer bereiken.”

Welke kansen krijgen young professionals bij Arrange Interim en RAI Amsterdam?
Tiko: “Voor Arrange Interim is het erg belangrijk om uitdaging te bieden en met name young professionals zoveel mogelijk ruimte te geven voor ontwikkeling. Dat doen we door opleidingen, trainingen, begeleiding én uitdagende opdrachten waarbij we als team een resultaat willen neerzetten. Als Interim Professional bij Arrange Interim kun je in een korte tijd bij veel bedrijven binnenkijken. Naast de kansen voor Interimmers kan je bij Arrange Interim ook altijd terecht voor stageopdrachten en traineeships.”

Rosine: “Ook bij RAI Amsterdam ontvangen wij young professionals met open armen en bieden wij hen mooie kansen. Bij ons lopen er elk jaar vele stagiaires rond. Voor ons is het zijn van een erkend stagebedrijf en het serieus nemen van stagiaires of medewerkers die net op de arbeidsmarkt komen erg belangrijk. Wegens de grote veranderende wereld rondom beurzen zijn we naast stagiaires ook altijd op zoek naar young talent.”

Hebben jullie nog tips voor young professionals?
Rosine: “Als young professional ben je net komen kijken op de arbeidsmarkt en zal je écht nog niet alles weten. Blijf daarom veel vragen stellen en loop niet blind mee. Probeer daarnaast ook niet tien dingen tegelijk te veranderen. Door je enthousiasme wil je vast van alles tegelijk aanpakken, maar houdt focus! Niets is leuker dan een proces dat daadwerkelijk doorgezet kan worden. Je hebt nog een heel professioneel leven voor je om de bedrijven mee te nemen in ontwikkeling, dus stap voor stap! En als laatste tip: doe het niet alleen! Zoek je partners in het bedrijf op. Met name HRM en ICT zijn je teamgenoten.”

Tiko: “Ik sluit mij helemaal aan bij Rosine. En kom als young professional vooral naar Facility Matters 2019, daar vertellen wij je uiteraard nog veel meer!”

Naar het nieuwsoverzicht
Neem contact met ons op!
Facility Matters