ArrangeGroup

Geluk zit in een klein hoekje

Geplaatst op: 06 Aug 2013

Het is zaterdagochtend 6 april 11:29, de afgelopen week heeft de zon eindelijk zijn weg naar Nederland gevonden en het lijkt zowaar ‘lente’ te worden. Aankomende week mag ik beginnen aan een uitdagende opdracht bij Unilever en de sfeer bij ArrangeGroup is super.

Mijn verbazing

Een warm gevoel van algemene tevredenheid daalt over mij neer, terwijl ik mijzelf goed uitgerust met een zojuist gezet kopje (fairtrade) koffie op de bank nestel om de dag te starten. Na een korte zoektocht naar de afstandsbediening zet ik de TV aan. Zoals gebruikelijk op zaterdag is er eigenlijks niks dat mijn interesse meer dan 2 minuten kan vasthouden. Terwijl ik mijn tweede kop koffie maak, overdenk ik de mogelijkheden die de uitknop bieden, maar besluit nog een poging te wagen en de zenders door te lopen. Het is inmiddels 11:54.

Tijdens deze tweede poging blijf ik (hoe ongebruikelijk ook) hangen op Nederland 2, Het programma? De slag om Nederland. De tijd? 12:02. Nog een laatste moment baadt ik in mijn triomfantelijke gevoel van tevredenheid.

Met gepaste verbazing bekijk ik het verhaal over de lucrativiteit van investeringen in de Nederlandse kinderopvang. Investeerders die 500 miljoen neerleggen voor het grootste kinderopvangconcern van Nederland met 500 locaties. Het grootste gedeelte van de investering is geleend geld (455 miljoen). Deze leningen worden op de balansen van de kinderopvangcentra geplaatst, die daar rente voor op moeten brengen.

Ultiem geluk?

Zoals je zou verwachten, moet er dus overal op bespaard worden om die rente op te brengen en het kinderopvangcentrum na een jaar of 5 weer met winst te verkopen. Alle winst van die verkoop gaat dan naar de investeringsgroep. Mijn gevoel van tevredenheid maakt plaats voor een gevoel van treurnis, over wat mensen allemaal niet doen om aan exorbitante sommen geld te komen.

Voor de presentatoren is het aanleiding om een bezoekje te brengen aan de M&A awards, de oscaruitreiking voor de beste overnamedeal. De schaamteloosheid waarmee de geïnterviewde praten over het wereldje waarin ze werken is de druppel die mijn emmer doet overlopen. Alles draait om geld en ik ben het zat!

Lieve dames en heren bestuurders. Winst is een middel om de continuïteit van een organisatie te borgen, investeringen in de toekomst mogelijk te maken en innovaties te financieren. Niet een doel op zichzelf, zodra het dat wel wordt, halen we blijkbaar rare capriolen uit om zoveel mogelijk geld te trekken uit alles waar we onze handen op kunnen leggen.

Het is 12:26 en de warmte van tevredenheid die ik nog geen half uur geleden voelde is, als sneeuw voor de zon, verdwenen. Hopelijk laat dit korte stukje tekst een enkeling inzien dat winst en geld niet het ultieme gevoel is. Ik wil graag terug naar dat kleine hoekje waar ik vanochtend zat. Zo graag dat ik er een flinke som geld voor neer zou tellen.

Door: Tiko Smetsers, Interim Professional bij ArrangeGroup

bel mij terug