KNVB campus

Flexibiliteit als één van de vier belangrijke trends in het facilitaire werkveld

Geplaatst op: 17 mei 2021

Het facilitaire vakgebied ontwikkelt zich sterk. Hierdoor is het vakgebied Facility Management uitgegroeid tot een strategische tool die organisaties inzetten om hun doelstellingen te behalen. Ontwikkelingen in de markt zijn daarom belangrijk om te volgen. Welke trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied Facility Management zijn voor jou als facility manager onmisbaar om op in te spelen? ArrangeGroup zet een aantal belangrijke trends op een rij.

Duurzaamheid

Uit diverse onderzoeken blijkt dat duurzaamheid ook binnen de facilitaire markt als één van de belangrijkste thema’s wordt gezien en zodoende bepaalt duurzaamheid al een lange tijd de blik van de facilitaire managers. Als facilitair dienstverlener kunnen wij een enorme impact maken bij het verduurzamen van organisaties en hun gebouwen. Denk aan het inzetten van data om zo duurzaamheid in gebouwen een boost te geven. Concrete voorbeelden hiervan zijn het inzichtelijk maken van de bezettingsgraad in gebouwen, om daar vervolgens de schoonmaak, temperatuur en lichten efficiënt op aan te passen. Ook via leveranciers- en contractmanagement kan de facilitair dienstverlener invloed hebben door het voorleggen van de meest duurzame mogelijkheden.

Flexibiliteit

In 2021 vraagt de markt om meer flexibiliteit dan ooit tevoren, zo ook binnen de facilitaire dienstverlening. De COVID-19 pandemie doet organisaties inzien dat flexibiliteit essentieel en onmisbaar is en het belang van het aanpassingsvermogen neemt hierdoor toe. Organisaties die zich goed voorbereiden op de onvoorspelbare toekomst, zetten in op wendbaarheid en flexibiliteit. En dan hebben we het over flexibiliteit in de breedste zin van het woord. Denk aan flexibiliteit in huisvestingsvraagstukken, in samenwerkingen met partners en in de facilitaire dienstverlening middels pay-per-use concepten. Voor ArrangeGroup als toonaangevende flexibele partner zijn wendbaarheid en flexibiliteit al jaren essentieel in onze bedrijfsvoering. Maar de behoefte in de markt inspireert ons tot meer! Wij geloven dat de traditionele FM-markt klaar is voor de volgende stap. In co-creatie met diverse marktpartijen hebben wij een nieuw concept uitgewerkt omtrent flexibiliteit. Dit concept gaat uit van continu verbeteren én flexibiliteit als bouwstenen van waardevol Facility Management.

Werkplekomgeving

Organisaties zien hun kantoren tegenwoordig niet enkel meer als een werkplekomgeving, maar vooral als plek om samen te werken en te vergaderen, gasten te ontvangen en om mensen te ontmoeten. Er wordt aantoonbaar meer flexibel en activiteitgericht gewerkt op kantoren. Deze verschuiving is voor een groot deel te verklaren door ‘gamechanger’ COVID-19. De ontwikkelingen van het afgelopen jaar vragen om een nieuwe visie op de huisvesting- en vastgoedstrategie. De inrichting van de werkplekomgeving zal hiermee voor veel organisaties veranderen. Het zet kantoorhoudende organisaties aan het denken over de functie en het gebruik van hun kantoor. Als facilitaire organisatie, is dit voor ArrangeGroup een continu proces om hierin mee te denken.

Vitaliteit en gezondheid

Dat het welzijn van onze collega’s steeds belangrijker wordt binnen bedrijven is niet nieuw meer. Gezond gedrag wordt gestimuleerd door werkgevers om zo de algehele vitaliteit van medewerkers te verhogen. Belangrijk hierbij is om een goede aanpak te kiezen die past bij de tijdsgeest en de medewerkerspopulatie. Binnen ArrangeGroup geeft de vitaliteitsscan ons inzicht in de gezondheid en het welzijn van onze collega’s en hoe wij hierop kunnen acteren. Dit doen wij onder andere door het aangaan van persoonlijke gesprekken, het voorzien in staan-werkplekken, fruit op kantoor, het bijhouden van het werkgeluk van onze collega’s middels een maandelijkse happiness scan en hierop te acteren indien dit nodig is.

Meer weten? Kom met ons in contact!
Terug naar nieuwsoverzicht