ArrangeGroup

Facility fluisteraar: goudeerlijk spiegelen met paardencoaching

Geplaatst op: 14 Aug 2015

Tot op de dag van vandaag zijn mens en paard onafscheidelijk. Wij zetten paarden veelal in als rij- of trekdier en ook in de sport hebben ze voor Nederland al diverse malen een gouden olympische plak bezorgd. Samen met onze klanten zetten de Facility Professionals van ArrangeGroup zich graag in voor het behalen van resultaten met een gouden randje. Dit doen we door de klant met onze dienstverlening in hun kracht te zetten en kritisch te blijven op onszelf. Coaching is hierbij een middel waarin we geloven om onszelf verder te ontwikkelen. Maar om nou paarden in te zetten voor deze ontwikkeling, dat was voor ons nieuw!

Middagje paardencoaching

Onlangs ondervonden mijn collega’s en ik een waardevolle en bijzondere middag. Met de nadruk op bijzonder, want met een groep van veertien ArrangeGroup collega’s hebben we met diverse paarden een coachingssessie gehouden in de buitenlucht. Waarom paarden? Deze prachtige dieren praten niet met elkaar zoals mensen dat doen, maar communiceren door non-verbale communicatie in de vorm van beweging en hun houding. Hierbij spiegelen ze elkaars gedrag. In de communicatie met de mens kan dit een krachtig hulpmiddel zijn om een verdieping te maken in je persoonlijke ontwikkeling. Zowel individueel als in groepsverband.

Goudeerlijk spiegelen

Wat ik na de coachingssessie voor mijzelf besefte is dat er bij mensen een grote discrepantie kan ontstaan tussen verbale en non-verbale communicatie. Als iemand bijvoorbeeld liegt kan zijn lichaamstaal iets anders uitstralen dan hetgeen wat hij vertelt. Verder is coaching door een mens altijd gekleurd door de toegepaste methodieken, opgedane kennis en levenservaringen. Bij een paard kan dit verschijnsel niet optreden. In communicatie met de mens zal een paard het lichaamsgedrag goudeerlijk spiegelen. Het is een hele pure vorm van coaching en zegt veel over je houding en gedrag. Mijn eigen ervaring tijdens deze coachingssessie is dat het paard mijn openheid spiegelde en naar mij toe liep, terwijl ik tussen een groepje collega’s in stond. Erg mooi om te zien! En fijn dat dit kenmerk van mij gespiegeld werd. Bij een twijfelend persoon, zou het paard namelijk niet naar je toe lopen maar juist in de hoek blijven staan.

Bijdrage in de ontwikkeling van FM

Wanneer ik naar ons vakgebied Facility Management kijk, dan kan paardencoaching hierin een wezenlijke bijdrage leveren in de ontwikkeling van facilitaire collega’s. Zo kunnen hospitality professionals een beter zelfbeeld ontwikkelen door hun gedrag te laten spiegelen door paarden. Herkenning van je eigen gedrag wordt hierdoor vergroot, waardoor je meer inzicht krijgt hoe je reageert op verschillende situaties. Met een beter zelfbeeld ben je in staat om jezelf te Empoweren vanuit je eigen authenticiteit en in diverse situaties het oprechte verschil te maken voor de klant. Mijn mening is daarom om met Facilitaire Professionals met de laarzen aan in de buitenlucht te gaan staan en ons verder te ontwikkelen door middel van goudeerlijke feedback van paarden. De Facility Fluisteraar is ontstaan!

Paardencoaching

bel mij terug