KNVB campus

Facilitair Performance Management: meten is weten!

Geplaatst op: 24 maart 2021

Geschreven door Elize Vonk Noordegraaf, Consultant bij Arrange Consultancy.

Mijn collega-trainer Yvet Brummelhuis van The World of YES schreef onlangs een artikel over de relevantie van de toegevoegde waarde van Facility Management. Onder het mom ‘gissen is missen, meten is weten’ lichten we in dit artikel het belang van goed facilitair performance management toe.

De dingen goed doen

Staat 2021 voor jou als facility manager ook in het teken van vooruit kijken? Ga je je richten op het reduceren van de facilitaire kosten of juist het verhogen van de klanttevredenheid? Na een jaar van het zo goed mogelijk faciliteren van het primair proces, hollen en vliegen, lijkt het begin van het jaar 2021 een moment van bezinning. Even ademhalen, vooruitblikken en… toch weer aan de slag! Want we blijven doeners en zijn er niet vies van om onze handen uit de mouwen te steken en werk te verzetten. Wij zijn er als geen ander goed in om de facilitaire dienstverlening goed te verlenen.

Het juiste doen

De grote valkuil voor veel doeners schuilt in het gebrek aan focus. Want hoe weet jij dat je het juiste ook goed doet? Heb je het strategisch kader van je moederorganisatie bestudeerd en op basis hiervan één of een aantal waarde(n) vastgesteld waar de facilitaire organisatie zich op gaat richten? De doorontwikkeling van ‘het goed doen’ en ‘het juiste doen’ is er één op strategisch facilitair niveau en helaas ook één waar in veel facilitaire organisaties aan voorbij gegaan wordt.

Het belang van goed performance management

En dan nog een stapje verder… veel facility managers gaan eraan voorbij om vast te stellen wanneer ‘het goed gaat’; in welke kritische succesfactoren komt een gedefinieerde toegevoegde waarde tot uiting? Uit welke signalen maken we op dat een metertje zich in het groene gebied bevindt? En misschien nog wel belangrijker: welke signalen doen de alarmbellen rinkelen én welke beheersmaatregelen zijn te nemen? Het belang van goed performance management stelt een facilitaire organisatie in staat om aantoonbaar te maken dat het juiste goed gedaan wordt.

Tot slot…

Wil je meer weten over facilitair performance management en hoe je dit zelf in de praktijk in kunt zetten? Download dan hier ons gratis whitepaper.

Direct aan de slag?

Arrange Consultancy en The World of YES bieden in een unieke samenwerking de Meer dan Managen training aan. Tijdens deze training geven we inzicht in facilitaire vraagstukken, waarin we vooral aandacht houden voor de raakvlakken in jouw organisatie en rol als facility manager. Facilitair performance management is hierbij een belangrijk onderdeel.

Download whitepaper performance management
Bekijk onze training ‘Meer dan Managen’