KNVB campus

Facilitair Leiderschap, stap eens naast jouw schoenen!

Geplaatst op: 16 november 2021

Op 5 november 2021 organiseerde Arrange Consultancy voor de 26e keer haar jaarlijkse congres. Na de online editie van vorig jaar was het dit jaar weer mogelijk om elkaar fysiek te ontmoeten. De deelnemers werden ontvangen bij the Hub van Nutreco in Amersfoort en werden dit jaar geïnspireerd rondom het thema facilitair leiderschap.

Leiderschap!

Ook in 2021 staat de COVID-19 pandemie centraal in de maatschappij en beheerst het ons leven. Door de verschillende lockdowns in het afgelopen anderhalf jaar is de visie op werk veranderd en staan facilitaire organisaties voor nieuwe, veranderende vraagstukken. Om deze veranderingen vorm te geven, is leiderschap onmisbaar. Zowel op persoonlijk vlak, vanuit organisatieperspectief én als facilitair professional. In het ochtendprogramma van het jaarcongres maakten drie inspirerende sprekers hun opwachting, elk met hun eigen specifieke verhaal.

Joyce de Ruiter nam het voortouw met haar persoonlijke verhaal over verandering en wendbaarheid. Joyce vertelde hoe zij langzaam haar twee zintuigen waarmee zij communiceert verliest. Hierdoor leeft zij met een continu veranderproces en met de vraag ‘hoe ga ik hier mee om?’. Zij inspireerde de zaal met haar persoonlijke verhaal en de lessen die zij hierin heeft geleerd over persoonlijk leiderschap, het belang van de juiste mindset en het omgaan met veranderprocessen.

Wilfried Polman nam de groep vervolgens mee in het sterk veranderende facilitaire werkveld en in de rol en eigenschappen van de facility manager die aan de basis staat van de professionele facilitaire organisatie. Wat zijn de kwaliteiten en waarden van jou als facilitair professional, en hoe gebruik je deze? Welk goud heb jij in handen?

Het ochtendprogramma werd afgesloten door Martine Atzema en Marijke Mason. Zij vertelden hoe ProRail door het implementeren van ‘Human Facility Management’ een cultuuromslag heeft gerealiseerd binnen de organisatie en de wijze waarop coaching en ketenregie hierin zijn ingevuld. In deze cultuur staan de waarden presteren, samenwerken en ontwikkelen centraal.

Aan de slag met leiderschap

Inspirerende voorbeelden van leiderschap zijn natuurlijk erg belangrijk, maar hoe krijg je nu inzicht in wat leiderschap voor jou zelf betekent en voor jouw organisatie? Het antwoord op deze vraag werd in het interactieve middagprogramma ingevuld.

In een aantal workshops gingen de deelnemers aan de slag onder leiding van onder andere Wilfried Polman, Martine Atzema en Marijke Mason. De aanwezigen werden getriggerd om na te denken over het eigen leiderschap als persoon, het leiderschap binnen de eigen organisatie en het leiderschap als facilitair professional. Daarnaast werd men geactiveerd om hier op eigen wijze invulling aan te geven. Hierbij zijn speelse werkvormen gebruikt zoals een escaperoom en ‘over de streep’. Na de workshops is de dag feestelijk afgesloten met een borrel.

Geleerde lessen toepassen in de praktijk

Deze eerste fysieke ontmoeting na een jaar afwezigheid was weer een groot succes! Voor veel deelnemers was het na lange tijd weer een welkome afleiding na een drukke en hectische periode. Volgeladen met frisse energie, nieuwe inzichten en flinke dosis enthousiasme ging men het weekend in.

Wij hopen jou volgend jaar weer te mogen verwelkomen op ons jaarcongres. Reserveer de eerste vrijdag van november alvast in de agenda voor wederom een inspiratievolle dag! Tot dan!

Benieuwd naar de foto’s?

Fotoreportage Jaarcongres 2021