KNVB campus

De bijdrage van Facility Management aan de huidige coronacrisis

Geplaatst op: 25 mei 2020

In de strijd tegen corona levert ook facility management een belangrijke bijdrage. Dit doen wij onder andere voor onze opdrachtgevers in de zorgsector, die de afgelopen periode behoorlijk wat werk voor hun kiezen kregen. En nog steeds. Laura Oost Lievense, Interim Facility Professional bij Arrange Interim, is momenteel werkzaam bij het UMC Utrecht. Zij is daar Teamleider Beheer & Onderhoud voor team diagnostisch en vertelt hoe facilitair kan helpen bij dit gevecht tegen corona.

Een facilitaire bijdrage

Als Teamleider Beheer & Onderhoud is Laura verantwoordelijk voor het aansturen van een team van 17 specialisten op het gebied van medische technologie. Laura vertelt: “Onder normale omstandigheden ligt de nadruk op het onderhoud, storingen en vraagstukken vanuit de klant over medische apparatuur. Echter, door de omstandigheden waarin het UMC Utrecht zich verkeerde toen ik begon, kreeg mijn functie een andere invulling. Door de noodzaak om extra IC plekken en cohort afdelingen in te richten (vanwege corona), werd de focus verschoven naar het gereedmaken van deze afdelingen. Denk aan het verzamelen van de benodigde apparatuur, zoals infuuspompen en dialyse apparatuur, het oplossen van storingen en het plegen van extra onderhoud. Als Teamleider ben ik mede-verantwoordelijk voor het coördineren, managen en aansturen van deze werkzaamheden.”

De effecten in de zorg

Het werken in een groot ziekenhuis als het UMC Utrecht heeft voordelen. Er kan een hoop worden geschoven en verplaatst. In het geval van corona is het verstandig om bepaalde dingen te centreren. Maar ook in een groot ziekenhuis als het UMC is een piek als deze hard aanpoten voor iedereen. Bij de Teams van Beheer & Onderhoud lag halsoverkop extra veel werk. Het verzamelen en beschikbaar stellen van bewakingsapparatuur voor de IC plekken was daarbij een van de belangrijke aandachtspunten. “Je zag vooral in het begin van de crisis dat alles in allerijl moest worden ingericht en klaargezet. Alles wat qua diagnostische apparatuur ingezet moest worden op de IC’s en cohort afdelingen, daar konden wij een bijdrage aan leveren.”, aldus Laura.

Trots op het zorgteam

De huidige coronacrisis vraagt veel van ons allen. “Ik ben heel trots dat ik een team mag aansturen wat op zo’n bijzondere manier hun bijdrage levert in deze rare tijd. Samen met mijn team zit ik dicht op het vuur en zorgen wij dat belangrijke apparatuur in het UMC beschikbaar is voor het zorgpersoneel en de patiënten.”, zegt Laura.

Wij helpen jou graag!

Op het gebied van huisvesting, kantooromgeving en thuiswerken ligt er in de toekomst nog een grote taak bij de facilitaire branche vanwege covid19. Het gereedmaken van panden voor de terugkeer van medewerkers, het faciliteren in de nieuwe anderhalve meter kantooromgevingen of het faciliteren van het structureel inbedden van thuiswerken. Uitdagingen waar wij met zijn allen over na moeten denken en waar facility management bij kan helpen. Heb jij facilitaire hulp nodig in deze tijden? Of wil je graag sparren over jouw facilitaire vraagstukken? Wij helpen je graag, nu of in de toekomst.

Kom in contact
Terug naar het nieuwsoverzicht