KNVB campus

De toegevoegde waarde van Facility Management

Geplaatst op: 26 februari 2021

Geschreven door Yvet Brummelhuis van The World of YES in samenwerking met Arrange Consultancy

Wie had ooit gedacht dat een wereldwijde pandemie de kijk van mensen op Facility Management zou veranderen. Een veilige werkomgeving is belangrijker dan ooit en daarmee neemt de toegevoegde waarde van Facility Management alsmaar toe. Het uitgelezen moment om dieper in te gaan op deze toegevoegde waarde.

Is Facility Management echt nodig?

Al jaren wordt hierover gediscussieerd. Ongeveer tien jaar geleden maakte ik – toen als student – deel uit van een internationaal onderzoekstraject genaamd “De toegevoegde waarde van Facility Management”. Het doel was om manieren te vinden om de toegevoegde waarde van de facilitaire afdeling te bewijzen. Tot op de dag van vandaag vind ik het gek dat dergelijk onderzoek destijds nodig was. Allemaal om kritische vragen over Facility Management te ontwijken. Vragen die helaas vandaag nog steeds worden gesteld.

De veranderende rol van de Facility Manager

Het gesprek over Facility Management en diens rol in de organisatie is het afgelopen decennium sterk veranderd. Ons beroep is gegroeid van een operationeel gerichte rol naar een strategisch gedreven rol. Een stoel aan de “grote jongens tafel” betekent ook zicht op het grotere geheel, de hele werkplek. Niet alleen onderhoud of beveiliging. En dat is een totale gamechanger geweest. Het gaat namelijk niet alleen om het aanzetten van de verlichting of het serveren van de lekkerste koffie. Facility Management gaat over de werkplek in het algemeen. Een werkplek bieden waar mensen zich veilig, gelukkig en productief voelen. Een plek waar mensen verbinding maken met anderen en deel uitmaken van een gemeenschap.

De positieve kant van COVID

Hoewel de huidige pandemie buitengewoon tragisch is, is er altijd een les te leren uit lastige tijden. Het afgelopen jaar veranderde de algemene kijk op de werkplek ontzettend snel. We begonnen verschillende gesprekken te voeren over de betekenis van de werkplek, de relevantie van de werkplek en het effect op de (mentale) gezondheid en onze rol daarin. Dankzij COVID nam de urgentie van dit gesprek toe en eindigde de werkplek bovenaan de prioriteitenlijst voor vrijwel elke leidinggevende. En bovenaan de prioriteitenlijst staan, is precies wat er moest gebeuren om het perspectief op de werkplek en op Facility Management in het algemeen voorgoed te veranderen. Het stelt ons als Facility Managers in staat om een nog zinvoller gesprek te voeren met ons management en collega’s.

Voeg nog meer waarde toe

Nu we ieders aandacht binnen de organisatie hebben, zou ik je adviseren die spotlight te gebruiken. Bewijs de toegevoegde waarde van jouw afdeling! Hiervoor onderscheiden we tien elementen van toegevoegde waarde die ongelofelijk prettig zijn om te gebruiken in de dagelijkse praktijk. Met deze elementen laat je zien dat je waarde toevoegt aan de core business op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, imago, cultuur en productiviteit. Een voorbeeld: je betrokkenheid bij duurzaamheidsprojecten of je inspanningen om het energieverbruik te verminderen, verkleint waarschijnlijk de algehele footprint van je organisatie. Dat zijn vrij simpele, meetbare gegevens. In beide gevallen voeg je waarde toe aan de core business door duurzaamheidsdoelen te ondersteunen. Als je dat in cijfers kunt uitdrukken of visueel kan maken, doe dat dan ook vooral! Alleen dan creëer je intern bewustwording, zichtbaarheid en meer begrip.

Tot slot…

Wil je meer weten over deze tien elementen van toegevoegde waarde en hoe je deze zelf in de praktijk kan gebruiken? Download dan hier ons gratis whitepaper. Middels dit whitepaper geven we graag praktische tools die helpen die toegevoegde waarde inzichtelijk te maken, zodat je deze informatie kan delen met je management en met je interne klant.

Direct aan de slag? Arrange Consultancy en The World of YES bieden in een unieke samenwerking de Meer dan Managen training aan. Tijdens deze training geven we inzicht in facilitaire vraagstukken, waarin we vooral aandacht houden voor de raakvlakken in jouw organisatie en rol als facility manager. De toegevoegde waarde van Facility Management is hierbij een belangrijk onderdeel.

Naar het nieuwsoverzicht
Neem contact met ons op!