scrummen

De invloed van ‘scrummen’ op de huisvesting

Geplaatst op: 30 maart 2015

De termen ‘scrummen’, ‘agile werken’ en het werken in ‘squad teams’, vliegen mij dagelijks om de oren. Deze nieuwe ontwikkelingen in het projectmatig werken zijn van grote invloed op de huisvesting en aan de orde van de dag.

Projectmatig werken

De termen ‘scrummen’, ‘agile werken’ en het werken in ‘squad teams’, vliegen mij dagelijks om de oren. Deze nieuwe ontwikkelingen in het projectmatig werken zijn van grote invloed op de huisvesting en aan de orde van de dag. Terwijl veel FM’ers nog druk bezig zijn om Het Nieuwe Werken mogelijk te maken, wordt er elders alweer huisvesting ingezet voor, op kantoor aanwezige, multidisciplinaire projectteams. Waren eerst alle pijlen gericht op plaats- en tijd ongebonden werken, wordt de nieuwe trend om weer massaal naar kantoor te komen. Een nadere uitleg omtrent de termen is dan ook de moeite waard!

Agile werken

Scrum is een ‘agile aanpak’. Agile is een verzamelnaam voor iteratief projectmanagement. Scrummen is een vorm van projectmatig werken waarin multidisciplinaire projectteams gelijktijdig samen duwen en trekken aan een project. Deze projecten worden opgeknipt in kortlopende ‘sprints’ met duidelijke doelstellingen en strakke deadlines. Bij het scrummen worden speciale rituelen en technieken gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de ‘daily scrum’. Aan het begin van de dag wordt een staande bespreking gehouden met het team, waarbij elk teamlid vragen beantwoordt als; Wat ga je doen? en Tegen welke problemen loop je aan?

Het nieuwe werken

Het zijn met name de technieken, zoals de dagelijkse stand-up waarbij de projectteamleden fysiek aanwezig moeten zijn, die invloed hebben op het Nieuwe Werken. De vrijheid die de medewerkers kregen bij het Nieuwe Werken om zelf te bepalen waar en wanneer men werkt, wordt door het gebruik van scrummen beperkt. De werknemers zijn daarom weer vaker op vaste tijdstippen en gelijktijdig op kantoor. Je hoort het alarm op de Vastgoed- en Facilitaire afdelingen afgaan. Hebben zij hoeveelheid kantoormeters in de afgelopen jaren juist teruggebracht, door het delen van werkplekken, het stimuleren en faciliteren van elders werken, moet er nu worden voorzien in extra meters tijdelijke projectruimte.

Aanpassingen in de huisvesting

De vraag naar projectruimtes blijft groeien de komende periode. Dus wordt gekeken naar mogelijke aanpassingen in de huisvesting om aan de ruimtevraag tegemoet te komen. Thema’s als creativiteit, flexibiliteit, multi-purpose, multimediaal en uitnodigend voor het werken in teams, spelen hierin een grote rol. Daarbij hebben deze thema’s, naast het faciliteren van projectteams, ook het doel om de huidige kantoormeters hier in te zetten. Elementen als verrijdbare roomdividers met scrumwanden, whiteboard folie op de muren, verplaatsbaar meubilair om op verschillende manieren te kunnen samenwerken. Ook een speciaal ingerichte kantoorartikelenkast, de juiste AV-voorzieningen en gratis gezond eten en drinken ondersteunen dit projectproces.

Kortom, nieuwe trends zorgen voor nieuwe ontwikkelingen. Benieuwd wat deze manier van werken ons nog meer gaat brengen? Wij gaan het de komende periode ervaren.

Door: Anke Verlinden, Interim Manager bij ArrangeGroup

Terug naar het nieuwsoverzicht