KNVB campus

De goede dingen goed doen: VodafoneZiggo implementeert NEN-ISO 41001

Geplaatst op: 28 september 2021

De kwaliteit van de facilitaire organisatie verbeteren én het facilitaire vakgebied in Nederland inspireren om zichzelf verder te professionaliseren. Dé reden voor Karin Mars om de NEN-ISO 41001 te implementeren. Als Director Workplace & Facilities is Karin verantwoordelijk voor de totale facilitaire dienstverlening op de kantoorlocaties en steunpunten van VodafoneZiggo. Samen met het team, begeleid door Arrange Consultancy, is de eerste stap richting implementatie van de NEN-ISO 41001 gezet.

De NEN-ISO 41001

De NEN-ISO 41001, onderdeel van de NEN-ISO 41000 serie, is een managementsysteem-norm die facilitaire organisaties in staat stelt om in een snel veranderende wereld de moederorganisatie optimaal te (blijven) ondersteunen in het bereiken van haar doelstellingen. Een managementsysteem is een set aan samenhangende afspraken om beleid en doelstellingen op te stellen en te realiseren. Typerend aan een managementsysteem is dat door continu verbeteren van de prestaties, de organisatie in staat is om haar doelstellingen te behalen.

De Deming Circle, ook wel de PDCA-cyclus genoemd, vormt de basis voor het continu verbeteren en daarmee van het managementsysteem. Kijkend naar het FM-managementsysteem (waarin FM staat voor Facility Management), begint het kernproces met het begrijpen en vaststellen van de volgende onderwerpen: Context van de organisatie, Leiderschap, Planning, Ondersteuning, Uitvoering, Evaluatie van de prestaties en Verbetering. De zeven onderwerpen uit de NEN-ISO 41001, die ook de basis vormden voor de Quick Scan binnen de afdeling Workplace & Facilities.

Professionaliseren én het facilitaire vakgebied inspireren

De afdeling Workplace & Facilities wordt gevormd door een ambitieus en gedreven team, waar innovatie en vooruitgang centraal staan. In het streven naar een verdere professionalisering van de eigen organisatie ontstond interesse in de NEN-ISO 41001.

Karin vertelt: “Wij zijn aan de slag gegaan met NEN-ISO 41001 om de kwaliteit van Facility Management binnen VodafoneZiggo te verbeteren. Hiervoor hebben wij onze processen in kaart gebracht zodat we duidelijk inzicht kregen in al onze aandachtsgebieden, met de PDC als onderligger, om zo eenvoudig te kunnen zien waar we nog kunnen optimaliseren. Arrange heeft ons door hun gestructureerde en gedisciplineerde aanpak steeds stappen laten maken en ons kunnen motiveren om de goede dingen goed te blijven doen en misschien nog beter te doen! Gedreven als ik ben wil ik graag mijn collega’s van andere bedrijven in het facilitaire werkveld inspireren om ons voorbeeld te volgen. Uiteindelijk is het ons ultieme teamdoel om de eerste profit-organisatie te worden die NEN-ISO 41001 gecertificeerd is.”

Bezint eer gij begint

“Om plannen voor de toekomst te kunnen maken, is het verstandig het vertrekpunt, oftewel de huidige situatie, helder in beeld te hebben. Onze Quick Scan NEN-ISO 41001 maakt dit mogelijk. Het resultaat is een inzicht in de huidige situatie én een concreet stappenplan met daarin beschreven de activiteiten die dienen te worden ondernomen om aan de minimumvereisten van certificering te voldoen.” aldus Sheryl Limburg, Manager Kennis en Advies bij ArrangeGroup.

Het resultaat? “Tijdens de Quick Scan werd al snel duidelijk dat de afdeling Workplace & Facilities veel goede dingen doet. Structuur gaat helpen om deze goede dingen ook goed te (blijven) doen. De grootste toegevoegde waarde van de NEN-ISO 41001 voor het team.” sluit Felicia Koning, consultant bij Arrange Consultancy, af.

Inspiratiesessie (norm)ontwikkeling FM vakgebied

Wil je weten welke uitdagingen op het vakgebied Facility Management op de mondiale agenda staan? En welke tools daarvoor in de wereld van normontwikkeling worden bedacht? Neem dan deel aan het webinar van dinsdag 12 oktober aanstaande. De nationale normcommissie leden vertellen jou er graag meer over! Schrijf je nu kosteloos in via het onderstaande inschrijvingsformulier.

Inschrijven voor inspiratiesessie

Meer weten over de NEN-ISO 41001 (Quick Scan)?