Wilfried Polman

Ontwikkelingen van fysieke werkomgevingen

Geplaatst op: 7 mei 2018

Dat we bij het woord ‘Scrummen’ de laatste tijd niet alleen meer denken aan het begin van een rugbywedstrijd, hebben we waarschijnlijk te danken aan de Agile werkmethodiek. Deze manier van werken heeft haar naam wel te danken aan rugby; het bij elkaar steken van de koppen om een goede strategie uit te denken. Een belangrijke succesfactor voor het laten slagen van Agile werken is de fysieke werkomgeving. Maar hadden we die werkomgeving niet net afgestemd op Het Nieuwe Werken?! En wat is de opvolger van Scrummen? Deze blog neemt je mee in de ontwikkelingen op het gebied van werkomgevingen en geeft een kijkje richting de toekomst op dit gebied.

Gepubliceerd op Facto.nl.

De invloed van ‘scrummen’ op de werkomgeving

Centraal in Agile Scrum werken staan multidisciplinaire teams (zogenaamde squads), die in kortdurende sprints (denk aan weken in plaats van maanden) werken aan het opleveren van producten. Het gaat om het verwelkomen van aanpassingen en positief staan ten opzichte van veranderingen. Werknemers maken bij Agile werken liever gebruik van vaste werkplekken met alle projectleden dichtbij elkaar. Zij willen de voortgang van projecten bijhouden, het liefst middels echte scrumborden met post-its of (magnetische) whiteboards. Hier horen ook de daily ‘Stands ups’ bij, waarbij de dagelijkse voortgang staand rondom het scrumbord wordt besproken.

Van Het Nieuwe Werken naar Scrum

Een belangrijke succesfactor voor het laten slagen van Agile werken is de fysieke werkomgeving. Maar hadden we die werkomgeving niet net afgestemd op Het Nieuwe Werken?! Waar we bij Het Nieuwe Werken nog inzetten op plaats- en tijdonafhankelijk werken, komt iedereen nu juist weer naar kantoor. En dat ook nog eens tegelijkertijd, waarbij ze liever gebruikmaken van vaste werkplekken in kleinere ruimtes. Je hoort de alarmbellen afgaan op de huisvesting afdelingen! Waar zij hun vierkante meters hebben afgestemd op een flexfactor die uitgaat van plaatsonafhankelijk werken en grote, open kantoortuinen, moeten ze weer gaan rekenen met de vierkante meters.

Lenige organisaties

Een organisatie die flexibel genoeg is om op deze verandering in te spelen, wordt ook wel ‘lenig’ genoemd. Helaas zijn er maar weinig organisaties die zichzelf als voldoende lenig bestempelen. Maar we willen toch niet dat de fysieke werkomgeving wordt gezien als belemmering voor het laten slagen van Agile werken? Een facilitaire organisatie die te laat inspeelt op deze ontwikkeling, geeft de ruimte aan creatieve medewerkers. En creatief zijn ze; de lifthal wordt omgedoopt tot ruimte voor de Daily Scrum en de rolgordijnen krijgen een nieuwe functie als scrumbord. Met alle issues op beveiligings- en schoonmaakgebied tot gevolg.

What’s next?

De afgelopen jaren hebben we de fysieke werkvloer drastisch zien veranderen. Van gezellig roken met vier collega’s in één kantoor (inclusief de dame die je met haar koffiekarretje tweemaal per dag voorzag van de benodigde cafeïne) naar een kantoortuin. Van kantoortuin naar flexomgeving naar Het Nieuwe Werken en nu dus naar Agile Scrum. De veranderingen in de werkomgeving kunnen we niet los zien van de maatschappelijke ontwikkelingen (collectivisme, verduurzaming, efficiency). Belangrijk is het dus om te verdiepen in de volgende generatie en haar kenmerken; wat hebben de Millennials en Generatie Z (geboren tussen 1980 en 2010) voor ons in petto?

This is next!

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat deze young professionals de stap van studerend naar werkend leven als stroef ervaren. Om deze reden kunnen we veel leren van de omgevingen van bijvoorbeeld vooruitstrevende hogescholen, universiteiten en bibliotheken. Deze zijn transparant en modern met veel inval van daglicht en maken het gebruik van moderne technologie toegankelijk. Ook hier is de trend naar activiteit gerelateerde ruimtes zichtbaar; creëer dus diverse inspirerende ruimtes die geschikt zijn voor bellen, geconcentreerd werken, overleggen en vooral: ontmoeten! Daarnaast heeft de nieuwe generatie young professionals meer aandacht voor duurzaamheid en persoonlijke vitaliteit dan haar voorgangers. Kijk dus naar circulaire werkplekken die aandacht geven aan de gezondheid en beweging van deze nieuwe jonge werknemers.

 

Geschreven door Elize Vonk Noordegraaf,
Consultant bij Arrange Consultancy

Meer over Arrange Consultancy