KNVB campus

De facilitaire uitdagingen van corporate organisaties

Geplaatst op: 30 september 2020

Hoe denken FM-specialisten over bepaalde onderwerpen en trends? En hoe pakken zij hun uitdagingen aan? Op zoek naar inhoud rondom deze thema’s hebben wij een groot aantal stakeholders met verschillende expertises gevraagd naar hun visie op, of ervaring met, dit onderwerp. Denk hierbij aan Rabobank, TenneT, Nissan, Alliander, Essent en Breda University. Er volgden mooie gesprekken, waarbij goed duidelijk werd wat er allemaal speelt op de facilitaire markt en waar zij tegenaan lopen.

Noodzaak tot flexibiliteit

Wat hebben grote corporate organisaties met elkaar gemeen? Onder andere dat er altijd wel een interessante facilitaire uitdaging ligt. Wat opvalt is dat vooral één ontwikkeling vaak terugkomt: de noodzaak tot meer flexibiliteit. Helemaal in huidige tijden van de COVID-19 crisis is flexibiliteit in de breedste zin des te belangrijker. Zo komt het volgende in het gesprek met de Rabobank naar voren: “We streven continu naar meer flexibiliteit, zodat we ons snel kunnen aanpassen aan de ontwikkelingen van de buitenwereld. We zoeken naar partners die ons helpen om sneller mee te bewegen met deze nieuwe ontwikkelingen.” Nissan stelt zelfs dat de ontwikkelingen die ze als organisatie doormaken, terug willen zien bij hun partners. Ook daar blijkt flexibiliteit van groot belang: “Alles wordt flexibeler, dus ondersteunende diensten moeten zich steeds meer aanpassen. Facilitaire dienstverlening gericht op het individu neemt hierdoor toe.” Als facilitaire dienstverlener van zowel Rabobank als Nissan, draagt Arrange Integrated ook bij aan de flexibiliteit binnen deze corporates.

“De wereld om ons heen verandert snel en technologie & data spelen een steeds grotere rol in ons leven. Niet alleen privé, maar ook op onze werkplek. Dit vraagt een andere benadering van Facility Management. Wij zien dan ook in de markt dat de rol van FM partners langzaam maar zeker verandert. Er wordt ons gevraagd medewerkers te adviseren, bijvoorbeeld over hoe zij het beste naar kantoor kunnen komen. Maar ook op welke (bij voorkeur flexibele) locatie ze het beste kunnen werken. Een uitdaging waarin persoonlijke voorkeuren gekoppeld kunnen worden aan actuele omgevingskenmerken, om zo mee te gaan in de snelheid van de corebusiness van de opdrachtgever.”, aldus Stijn von der Fuhr, Commercieel Manager bij Arrange Integrated.

Balans tussen gebouw, gebruiker en organisatie

De balans tussen het gebouw, de gebruiker en de organisatie komt verder in de gesprekken naar voren. Een trend die bij meerdere corporates terug komt. Zo gaat Alliander nadrukkelijk in op de wendbaarheid van de vastgoedstrategie en huisvesting: “Het goed managen van je ruimtegebruik is een actueel onderwerp bij Alliander. Het is een continue uitdaging om een balans te vinden tussen de behoeften en de mogelijkheden.” Bij TenneT gaan ze verder door op dit onderwerp: “Flexibiliteit hangt nadrukkelijk samen met leiderschap. Hierbij is er een spanning tussen organisatieontwikkeling en wat je doet of wilt doen als facilitaire afdeling.”

Ook binnen Facility Management en in de vastgoedmarkt spelen de onderwerpen flexibiliteit en het gebruik van data een belangrijke rol. Bij een vastgoedstrategie komt vaak een flinke dosis emotie kijken. Door structureel te meten en dit juist te benutten, proberen wij deze emotie met voorspelbare FM dienstverlening tastbaarder te maken, hoe complex dat soms ook is. Arrange Integrated ontwerpt en exploiteert zelf ook dienstverleningsconcepten. Onze concepten gaan uit van de gebruikerswensen en het creëren van een gastvrije en prettige verblijfsomgeving. Dit vertalen wij naar praktische zaken als processen, systemen en taken. Hier verzorgt Arrange Integrated de integrale aansturing van alle betrokken partijen, wat we doen vanuit één visie. Met als resultaat voor de vastgoedinvesteerder: een hoge bezetting, een gunstige mutatiegraad en optimaal rendement.”, aldus Stijn von der Fuhr, Commercieel Manager bij Arrange Integrated.

FM Insights: trends uit de markt

De facilitaire verantwoordelijken van diverse organisaties lopen tegen soortgelijke facilitaire uitdagingen aan. Alle inzichten uit de eerder genoemde organisaties zijn gebundeld in de FM Insights 2020. Heb je zelf behoefte aan FM expertise, herken je jouw organisatie in de behoeften of ben je nieuwsgierig naar dit trenddocument? Download deze dan hier. Wil je meer weten over wat Arrange Integrated kan betekenen voor jouw organisatie? Neem dan contact met mij op.

Download trendrapport
Neem contact met ons op
FM Insights 2020