Vivian Meulenveld (medium)

Facilitaire concepten steeds populairder in de facilitaire wereld

Geplaatst op: 27 januari 2020

Waar de facilitaire professional ooit begon als huismeester voor vastgoedeigenaren, staan wij nu klaar om een nóg groter publiek te faciliteren. Want ons landschap wordt constant verrijkt met een smeltkroes van facilitaire concepten in de vastgoedmarkt. En daarmee duikt een nieuw fenomeen op: concepting. Werkconcepten, foodconcepten, flexwerkconcepten. We komen het tegenwoordig allemaal tegen in de facilitaire wereld.

Facility, onze tweede natuur

Het ontzorgen van mensen is als een tweede natuur voor ons facilitaire professionals. Ik zie dat facilitaire professionals eenvoudig meebewegen in de stijgende behoeftes van klanten. De mensen van nu zijn op zoek naar verbinding. Op een ongedwongen, eigentijdse manier. Zowel tijdens werktijd als daarbuiten. Hierbij kunnen wij als facility professionals een mooie rol vervullen als regelaar, aanjager en verbinder.

Van medewerker- naar consumentengedrag

Tot nu toe waren onze eindgebruikers voornamelijk medewerkers in kantoorpanden. Maar tegenwoordig vallen ook consumenten en bezoekers van ‘mixed-use’ gebouwen, een gebouw dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt, onder onze hoede. Deze consumenten hebben andere behoeftes dan medewerkers. Ze zijn veranderlijk. Gemak is hierbij het sleutelwoord. Tijd is geld en iedere minuut moet vol betekenis zitten. Consumenten zijn nieuwsgierig en enthousiast over nieuwe ontwikkelingen. Gevoelig voor nieuwe denkwijzen. Door dichtbij de eindgebruiker te staan en te weten wat er speelt in een gebouw, kun je continu inspelen op hun veranderende behoeftes.

Waarde creëren met betekenisvolle concepten

Als conceptontwikkelaar bij Arrange Integrated creëer ik integrale serviceconcepten. Mijn mens-centrische concepten zijn altijd gericht op quality of life en innovatie. Waarde creëren, communities een thuisbasis geven en mensen op diverse vlakken ontzorgen zijn uitdagingen waar ik als facilitair dienstverlener voor sta.

Om invulling te geven aan de nieuwe woon- en werkomgeving, is steeds opnieuw een frisse blik nodig. Naast gangbare focuspunten zoals trends, lifestyle en cross-sectorale kansen, zijn er vijf andere pijlers waardoor concepten betekenis, betrokkenheid en waarde kunnen creëren voor facilitaire dienstverleners.

Hoe ik als facilitair conceptontwikkelaar te werk ga? Door gebruik te maken van vijf pijlers om de belevingswereld van eindgebruikers in kaart te brengen en een daadkrachtig concept neer te zetten met een duurzaam karakter:

  1. Fysiek welzijn: lekker in je vel zitten (letterlijk)
  2. Sociaal welzijn: fijn en persoonlijk contact met mensen om je heen, betekenisvolle relaties
  3. Emotioneel welzijn: de mate van voldoening, eigenwaarde en tevredenheid
  4. Materieel welzijn: een stabiele en veilige leefomgeving, voldoende privacy en inkomen
  5. Ontwikkeling & activiteiten: ruimte om competenties te ontwikkelen en invulling te geven aan ontspanning en vrije tijd

Future-proof concepten voor mixed-use gebouwen

De ‘mixed-use’ gebouwen die vanaf 2020 opgeleverd worden, kun je zien als micro-dorpen: ze bevatten woonunits, kantoren en aanvullende bestemmingen zoals retail en horeca. Concepten om gezondheid, cultuur en duurzaamheid te faciliteren zijn volledig verworven in de projectplannen van ontwikkelaars.

Omdat de spaghetti van facilitaire concepten alsmaar groeit, in zowel omvang als populariteit, is het belangrijker dan ooit om consumenten en eindgebruikers die in deze omgeving wonen, werken en verblijven, te bedienen met nieuwe, toekomstvaste denkwijzen.

Ben je gebouweigenaar en wil je je pand een waardeverhogende invulling geven, waarbij wonen, werken en plezier centraal staan? Voor de vastgoedmarkt is Arrange Integrated de schakel tussen gebruikers en opdrachtgevers, door het ontwikkelen van innovatieve concepten. Ik geef zowel advies aan de tekentafel, als conceptontwikkeling op maat en exploitatie kracht. Benieuwd wat ik kan betekenen voor jouw organisatie? Bel gerust! Ik ben bereikbaar op 06 41 86 93 06

Geschreven door Jessie van Dingenen, Facility Solutions Developer bij Arrange Integrated.

Naar het nieuwsoverzicht
Neem contact met ons op