KNVB campus

Bezettingsgraad scan en sensoring: versus of ‘én’?

Geplaatst op: 10 februari 2020

‘Gaan Arrange Consultancy en BeSense samen een artikel schrijven?’ hebben wij de afgelopen tijd vaak gehoord. Je bent dus niet de enige die ons als concurrenten ziet op het gebied van het meten van bezettingsgraad of werkplekactiviteit in kantooromgevingen. Graag leggen wij je samen uit waarom een fysieke bezettingsgraad scan en sensoring niet per se tegenover elkaar gesteld hoeven te worden, maar ook een mooie aanvulling op elkaar kunnen zijn.

De bezettingsgraad scan

Misschien heb je al ervaring met een fysieke bezettingsgraad scan. Mogelijk heb je hem als Facility Manager ingezet om feitelijk in kaart te brengen hoe het gesteld is met de daadwerkelijke bezetting en benutting van de werkplekken. Had je te maken met klachten over het huisvestings- en/ of werkplekbeleid? Stond je voor een uitdaging op het gebied van inkrimping of uitbreiding van het aantal vierkante meters? Vroeg je je af of de werkplekken voldoende ondersteuning boden aan de uitgevoerde activiteiten?

Of misschien heb je de afgelopen tijd een bezettingsgraad scan ondergaan? Liep er iemand gedurende een paar weken ieder uur over je afdeling heen om te checken of je hard aan het werk was? Wees niet bang; bij Arrange Consultancy is dit een veelgehoorde opmerking. Daar is deze meting absoluut niet voor bedoeld. Deze onderzoeker noteerde per werkplek of hij al dan niet bezet was en hoe hij werd gebruikt.

Sensoring

Het is dinsdagmorgen 10.00 uur. Een groep collega’s heeft een onverwachte meeting en zoekt een vrije ruimte. Tevergeefs, want alles zit vol. Jij als Facilitair Manager krijgt vervolgens alle klachten over je heen. Herkenbaar? BeSense geeft je actueel inzicht in de bezetting van een gebouw en combineert reserveringsdata met de daadwerkelijke bezetting. Vervolgens gaan we samen op zoek naar oplossingen om het gebruik te optimaliseren. Zo kun je afspraken maken met je medewerkers over de dagen waarop ze vergaderen, of over de voorwaarden van het reserveren van vergaderzalen.

Naast een tekort aan vergaderzalen, zijn te weinig werkplekken ook een veelgehoord probleem. Een voor de hand liggende oplossing is het creëren van extra werkplekken. Maar wat als het anders kan?

BeSense meet continu de daadwerkelijke bezetting en benutting van een pand. Vaak blijkt dat werkplekken bijvoorbeeld uren bezet worden gehouden door iemand die de hele dag in vergadering zit. We gaan samen op zoek naar mogelijkheden om actief te sturen op werkplekgebruik. De aanschaf van extra werkplekken blijkt dan vaak niet nodig. Toch weer 5 tot 10 werkplekken van gemiddeld €3.000 per werkplek bespaard.

Hoe we dat doen? De BeSense aanwezigheidssensoren meten anoniem of er in een bepaalde ruimte wel of geen mensen aanwezig zijn. Op deze manier krijg je inzicht in hoe ruimtes gebruikt worden en of het gebouw optimaal benut wordt. Anders inrichten betekent misschien wel efficiënter werken en slimmer gebruik maken van je gebouw!

Versus of ‘én’?

Wat ons betreft absoluut een ‘én!’. “Een fysieke bezettingsgraad scan biedt een eerste inzicht en geeft je handvatten om op basis van feiten in gesprek te gaan met jouw stakeholders. In de basis resulteert dit vaak al in een aantal mooie quick-wins. Bewustwording van het gebruik van de werkplekken laat gebouwgebruikers vaak al met een andere bril naar activiteiten en werkplekken kijken” aldus Elize. “Een goede vervolgstap? Met sensoring krijg je continu inzicht in de benutting en bezetting van je gebouw. Zo kan er direct ingegrepen worden wanneer er sprake is van over- of onderbezetting. Efficiëntie pur sang!” vult Pleun aan.

Wil je meer weten over de Bezettingsgraad scan van Arrange Consultancy? Neem dan eens een kijkje op deze pagina! Meer informatie over de dienstverlening van BeSense vind je hier.

Geschreven door Elize Vonk Noordegraaf, Consultant bij Arrange Consultancy en Pleun Retera, Salesmanager bij BeSense.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Neem contact op met ons team