Wilfried Polman

Hoe gezond eet jij op de werkvloer?

Geplaatst op: 15 juni 2018

Staat gezonde voeding elk jaar bij jou ook op het lijstje van de goede voornemens? Ben je dit goede voornemen aan het eind van het eerste kwartaal alweer uit het oog verloren? Door de drukte op het werk, thuissituaties of door de vele verjaardagen, feestdagen of die o zo gezellige vrijmibo? Bij mij staat gezonde voeding in combinatie met een actieve levensstijl regelmatig op mijn to-do lijstje. Wat zou het toch fijn zijn als je het hele jaar door een Doutzen Kroes lichaam hebt.

Gezonde periodes

Altijd begin ik vol goede moed aan deze ‘’gezonde’’ periodes. Al het ongezonde de deur uit, tassen met gezonde producten naar binnen. Ook wordt er een bezoek gebracht aan kledingwinkels, want sporten zonder een perfecte sportoutfit kan echt niet. De eerste week gaat altijd fantastisch. Het gezond eten en het fanatieke sporten geeft een enorme boost. Die eerste weken plan ik het sporten in mijn agenda in en bereid ik gezonde lunches voor. Maar na een tijdje beginnen andere factoren in mijn leven ook om aandacht te schreeuwen. Een avondbijeenkomst van werk of avondjes borrelen met vriendinnen staan dan al snel weer op de planning. En hoe kan ik nou nee zeggen tegen die lekkere wijn of tegen één van mijn lievelingstoetjes. “Nou vooruit, één glaasje wijn moet kunnen”. Daarnaast is dat glas toch echt lekkerder met een sneetje brood. Eén glas smaakt helaas in mijn geval vaak naar meer en als ik dan toch een avond ongezond doe, kan ik beter ook helemaal los gaan, zeg ik tegen mijzelf in een soort verkooppraatje na wijnglas nummer drie. De volgende dag baal ik dan alleen weer en denk ik gelijk dat al die weken van gezond eten voor niks zijn geweest en sta ik al klaar met de handdoek om hem in de ring te gooien.

Vitaliteit centraal bij ArrangeGroup

Velen van jullie die dit lezen, zullen dit verhaal herkennen en er mogelijk zelf ook mee worstelen. Het is helemaal niet erg om avondjes te hebben dat je geniet van alle verleidingen die deze welvarende wereld ons te bieden heeft, als het maar in de verhouding 80-20 is± 80% gezond, 20% ongezond. Dit is één van de tien geboden die vlogger/blogger Milou van HEALTHiNUT met mij en mijn collega’s deelde tijdens een kennissessie. Milou was door ArrangeGroup uitgenodigd om collega’s te inspireren en te informeren over gezonde voeding en hoe je dit kunt volhouden in het drukke leven dat wij allemaal leiden.

Voedingstips van Milou

Een gezonde en fitte levensstijl bestaat volgens Milou uit voeding, beweging en ontspanning. Deze levensstijl brengt verschillende voordelen met zich mee waarbij meer energie, meer slaap en meer concentratie voor mij persoonlijk als de belangrijkste worden gezien. Ook gaf Milou ons handige en bruikbare tips die wij op de werkvloer en in ons dagelijkse leven kunnen toepassen:

  • Eet meer groente: ook op kantoor, denk aan stukjes wortel, paprika, tomaat of komkommer. Zo krijg je veel sneller meer groente binnen.
  • Eet totdat je 80% vol zit: zodat je niet te veel eet en je voor je idee uit elkaar knalt. Eet bijvoorbeeld een broodje minder tijdens de lunch of sla een keer die taart af.
  • Eet mindful: wees bewust van wat je in je mond stopt en eet zonder afleiding. Neem op kantoor echt de tijd om te lunchen en eet niet snel een broodje achter je bureau. Lees verder in deze blog om de resultaten van het mindful experiment te lezen.
  • Drink voldoende water: zet een karaf water op je bureau en maak dit lekkerder door bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen en munt toe te voegen. Drink ook twee glazen water voor het eten, zodat je een voller gevoel hebt als je eet.
  • Maar vooral GENIET: en straf jezelf niet te hard.
Terug naar het nieuwsoverzicht

De 80-20 verhouding

Dus de volgende keer als ik een gezellige borrel op mijn werk heb, geniet ik mindful van mijn glas wijn en neem ik voor elk glas wijn een glas water. En als er taart getrakteerd wordt, neem ik slechts een klein stukje. Zie daar: een ‘magere’ versie. Zolang de verhouding 80% gezond en 20% ongezond blijft en ik mij gelukkig in mijn vel voel, mag ik tevreden zijn en hoef ik niet te wensen om een Doutzen Kroes figuur.

Vitaliteit prominent op de kalender

De kennissessie over gezonde voeding is één van de vele activiteiten die op de try-out kalender van ArrangeGroup staan. Vanuit de Facility Lab gedachte testen wij binnen ArrangeGroup diverse onderwerpen. Met mijn collega’s van Solutions en HR werk ik samen om experimenten op het gebied van vitaliteit het komende jaar te testen. Zo hebben wij eerder dit jaar op kantoor dynamische artikelen getest, zoals een deskbike en een stastoel. De komende tijd zullen er meerdere experimenten uitgevoerd worden om het werk beter en leuker te maken.

Eten op de werkvloer

Mindful eten… experimenteer je mee?

Tijdens de kennissessie hebben wij een experiment gedaan om de effecten van mindful eten te meten.  De groep werd in tweeën gesplitst, waarbij groep A ongestoord en mindful een appel diende te eten. Groep B voerde een activiteit uit tijdens het eten van een appel, waar wij ons allemaal wel eens schuldig aan maken namelijk: het checken van onze social media accounts. Voorafgaand aan het eten gaven beide groepen aan dat ze redelijk vol zaten van het avondeten (beide groepen 7,6). Na het eten van de appel kregen beide groepen dezelfde vragen.  ‘Hoeverre had je in de gaten dat je een appel at?’ Groep A gaf een 8,8 op de vraag, terwijl groep B een 5,4 gaf. Doordat zij hun social media accounts aan het checken waren, had groep B minder in de gaten dat ze aan het eten waren. Op de vraag of de appel voldoening gaf, antwoordde groep A een 8,3 tegenover een 3,3 van groep B. Door mindful te eten heb je niet alleen beter in de gaten of je vol zit, maar het eten geeft je ook meer voldoening. Eet daarom niet je eten terwijl je achter je bureau zit of als je je social media accounts aan het checken bent. Maar wees bewust met je eten bezig. Wanneer je dit combineert met een wandeling buiten krijg je ook nog eens een gezonde dosis beweging.

Geschreven door Emma van der Zouwen
Facility Solutions Specialist bij Arrange Integrated

Meer over Arrange Integrated