KNVB campus

Arrange Consultancy geeft advies over ‘anderhalve meter kantoor samenleving’

Geplaatst op: 23 april 2020

De coronacrisis heeft een enorme impact op onze gehele samenleving. Voorlopig is voor het overgrote deel van Nederland thuiswerken nog de norm. Het feit dat we voorlopig nog niet massaal naar kantoor kunnen, biedt ook kansen. Kansen om ons goed voor te bereiden op wat komen gaat. Wie een korte blik op de toekomst werpt, ziet namelijk een grote uitdaging. Kantooromgevingen moeten zich aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’: de anderhalve meter samenleving. Maar hoe? Facility Management heeft hierin een cruciale rol. Daarom lanceert Arrange Consultancy de nieuwe workshop ‘anderhalve-meter-kantoor-samenleving’, die organisaties helpt bij het neerzetten van de Employee Journey binnen de kantooromgeving. Wij gingen hierover in gesprek met Senior Consultant Sebastiaan Voortman.

Online workshop ‘anderhalve-meter-kantoor-samenleving’

Allen zijn we ons aan het voorbereiden op de anderhalve meter samenleving. Zo ook bedrijven middels aanpassingen aan hun kantooromgevingen. Maar voordat bedrijven aan de slag gaan met het in gang zetten van de praktische zaken moet dit goed doordacht worden. Het goed in kaart brengen van de kantoor maatregelen vergt tijd en aandacht. De workshop ‘anderhalve-meter-kantoor-samenleving’ helpt organisaties hierbij. Sebastiaan vertelt, “Veel bedrijven slaan een belangrijke stap over. Het goed doordenken van de door te voeren maatregelen op kantoor. Wij helpen jou met het neerzetten van de Employee Journey binnen de kantooromgeving van het nieuwe normaal; de anderhalvemetersamenleving. Dit doen wij middels een online power workshop op basis van de Guest Journey Mapping techniek.”

Kijken door de ogen van de medewerker

Bij het aanpassen van de kantooromgeving dient niet alleen gekeken te worden naar hoe praktisch aanpassingen zijn. Organisaties moeten zich ook verplaatsen in hun medewerkers. Het aanpassen van de kantooromgeving naar ‘het nieuwe normaal’ heeft namelijk twee doelen. Allereerst uiteraard het logischerwijs opvolgen van de regels die vanuit het RIVM worden voorgelegd. Dit vraagt om aanpassingen op de werkvloer. Daarnaast zien wij een tweede doel: medewerkers de terugkomst op kantoor als positief laten ervaren. Vele van ons hebben straks weken, misschien zelfs maanden lang vanuit huis gewerkt. Dit is niet voor iedereen altijd even prettig en makkelijk geweest. Het is van groot belang om mensen terug te laten komen in een niet alleen veilige, maar ook prettige kantooromgeving.

“Wij willen voorkomen dat opdrachtgevers alleen vanuit praktisch oogpunt denken. Zij moeten denken vanuit een lange termijn oogpunt en hier de aanpassingen op inrichten. Zijn deze maatregelen over twee maanden ook nog steeds prettig voor jouw collega’s? Je moet werken naar een duurzaam concept waarbij niet alleen veiligheid wordt meegenomen, maar ook een stukje plezier en comfort”, aldus Sebastiaan.

Uitdagingen en kritische punten bepalen

Hoe gaan wij te werk? Tijdens de workshop doorlopen we verschillende stappen. Allereerst het concreet in kaart brengen van de Employee Journey binnen de kantooromgeving. Welke stappen zet een medewerker letterlijk om bij zijn of haar werkplek te komen. En welke zijstappen zet deze medewerker op een dag. Daarna doorlopen we alle risicopunten. Welke locaties en momenten vormen een bedreiging voor het bewaren van de afstand en het contact. Dit zijn de zogeheten touchpoints. Vervolgens helpen wij je bij het bepalen welke locaties en momenten kritisch zijn. Welke behoeven de meeste aandacht? Waar leveren maatregelen het meeste effect op? Als laatste denken wij mee in de daadwerkelijke oplossingen voor deze risicopunten en adviseren wij hier ook in.

Resultaten

Door samen met jou de Employee Journey binnen de kantooromgeving te doorlopen, zetten wij onze inzichten om in een krachtige en heldere Employee Journey Map. Inclusief een onepager met de belangrijkste highlights. Vanuit daar kan jij direct aan de slag met de operationele plannen. “Onze workshop draagt bij aan het maken van weloverwogen keuzes wat betreft de aanpassingen op kantoor omtrent Covid-19. Waar moet je als organisatie aandacht aan besteden en waar laat je welke maatregelen op los? Vanuit onze jarenlange kennis en expertise adviseren wij jou gedurende dit hele proces”, aldus Sebastiaan.

Hulp nodig?

Heb je advies nodig over de inrichting van jouw kantoor op basis van de anderhalve meter samenleving? Wij helpen je graag. Ben je al begonnen met het maken van de checklist en het voorbereiden van de praktische oplossingen? Ook dan is de workshop uiterst waardevol om deze oplossingen te toetsen voordat ze geïmplementeerd worden. Neem gerust contact op met Sebastiaan of lees hier meer over de workshop.

Sheryl Limburg

Sheryl Limburg
Directeur Arrange Consultancy
sheryl.limburg@arrangegroup.nl
06 55 33 42 38