Ron Deurloo ArrangeGroup

Als een tandje erbij niet meer gaat

Geplaatst op: 7 juni 2016

De economie trekt aan, de druk op werk neemt toe en het werk stroomt binnen. We stropen de mouwen op: even een tandje erbij! Een korte piek kan zeer goed zijn. Het daagt individuen en teams uit om boven verwachting te presteren. Wanneer dit goed gaat is er voldoening en waardering. Maar wat als een tandje erbij niet meer gaat? Wat als de druk op werk zo lang aanhoudt dat de kwaliteit hieronder lijdt? Of erger nog, wat als de vitaliteit van de mensen onder druk komt te staan? Dan kies je voor tijdelijke invulling, maar kies je dan voor interim- of projectmanagement?

Wat valt er te kiezen?

Hoewel een goede interimmer vaak ogenschijnlijk eenvoudig schakelt tussen een opdracht in de lijn (interim management) of een opdracht binnen een project (projectmanagement), vragen de oplossingen om verschillende vaardigheden. Niet ieder persoon kan beide taken vatten binnen zijn of haar tijdelijke opdracht. Daarom hieronder wat tips om de opdracht goed te kunnen formuleren en vooraf een goede keuze te maken voor de in te zetten medewerker.

Interim management

Bij interim management is er behoefte aan tijdelijke waarneming of vervanging. Er is gepland of ongepland een vacature ontstaan. Ziekte, verlof, uit dienst: er zijn diverse aanleidingen denkbaar voor vervanging. Er is een duidelijk functieprofiel beschikbaar en de interimmer weet wat hem te doen staat. Er wordt uiteraard direct een goede performance verwacht. Een goede interimmer maakt gebruik van zijn omgevingsbewustzijn en sociale vaardigheden om te achterhalen wat het belangrijkst is en hoe hij van waarde kan zijn. De interimmer maakt bovendien bij aanvang afspraken over wat zijn tijdelijke inzet oplevert en hoe het werk bij afronding weer opgeleverd wordt.

Projectmanagement

Projecten kenmerken zich door een duidelijk afbakening in tijd, geld, resultaat en verantwoordelijkheden. Het project komt altijd naast de dagelijkse werkzaamheden en zorgt voor een tijdelijke piek binnen de organisatie. Wanneer deze niet binnen de organisatie is op te vangen is inhuur een uitkomst. De ingehuurde projectmanager moet het projectresultaat goed voor ogen hebben, stressbestendig zijn en een sterk gevoel voor organisatie en planning hebben. Projectmanagers krijgen wel eens het verwijt het resultaat boven de relatie te stellen. Een goede projectmanager zorgt daarom dat niet het doel alle middelen heiligt, maar zorgt voor draagvlak en een goede relatie in de keten van opdrachtgever, leverancier en eindgebruiker.

Positie bepalen

Bepaal vooraf goed wat je minimale verwachtingen zijn van de interimmer. Komt de interimmer voor vervanging of voor een project? Maak vooraf goede afspraken over de taken, verwachtingen en beoogde resultaten. Daag vervolgens de interimmer uit. Een goede interimmer heeft voldoende kennis, van zichzelf of in zijn netwerk, om iets extra’s te brengen.

Geschreven door Tiko Smetsers, Business Manager bij Arrange Interim

Terug naar het nieuwsoverzicht