Jaarcongres Arrange Consultancy

De invloed van een veranderende wij-ik-balans op facility management.

Vrijdag 1 november 2020 | Arrange Consultancy jaarcongres

In de moderniteit verschuift de wij-ik-balans. Er komt meer nadruk te liggen op wat mij van jou onderscheidt (ik-beeld), dan op wat wij gemeenschappelijk hebben (wij-beeld). Deze verschuiving wordt veroorzaakt door de sociale mobiliteit en de vrijheidsgraden die in de loop van de tijd steeds groter zijn geworden, mede door toedoen van een stijgende welvaart. Technologische ontwikkelingen verrijken deze verschuiving.

Het verlangen naar samenzijn met anderen en sociale warmte is in de moderne samenleving echter niet minder geworden. Maar de spontane mogelijkheden voor emotioneel en persoonlijk bevredigende contacten zijn door de verandering in de sociale structuur wel afgenomen. Door deze flexibilisering en verzakelijking van relaties is de enkeling voor de noodzakelijke sociale warmte veel meer aangewezen op eigen initiatieven. De vrijheid en ruimte om het leven naar eigen inzicht in te richten is enorm vergroot, maar hierdoor zijn de lasten op ieders individuele schouders navenant toegenomen.

Op het eerste oog tegengestelde bewegingen. Of, hebben ze meer met elkaar gemeen dan we denken? Doen verschillen verbinden? En kun je identiteit maken in je eentje?

Op welke manier leidt individualisering tot nieuwe vormen van sociale samenhang en betrokkenheid? Wat betekent dit voor de mens, werk en omgeving? En hoe ga je hiermee om als persoon en (facilitair) team?  Antwoord op deze vragen vond men tijdens de laatste editie van het Arrange Consultancy jaarcongres op vrijdag 1 november 2019. 

Locatie

In 2019 vond het jaarcongres deels plaats in ons gezamenlijk ondernemershuis, hoofdkantoor van ArrangeGroup, waarin wij samen met de andere dienstverlenende BV’s (samen)werken. Het programma vond plaats in en om het pand waarin wij zijn gevestigd: het Rotor gebouw te Hilversum. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van het naastgelegen bos en het ondernemerschap op de werf waar ons gebouw onderdeel van uitmaakt.

Sprekers

Het dagvoorzitterschap was dit jaar in handen van een duo waarin jong facilitair talent samen met een ervaren ondernemer het podium kregen. Zij namen de deelnemers mee op reis langs de inspirerende verhalen en interactieve sessies van onze sprekers. Nieuwsgierig naar de sprekers? In dit artikel vertelden wij meer over hun bijdrage.

Programma

De ochtend stond in het teken van plenaire presentaties van diverse sprekers. Hierbij kozen wij voor een aftrap die algemene ontwikkelingen en trends ten aanzien van ‘wij-ik’ weergeeft en de noodzaak aanstipt. De daaropvolgende sprekers hebben zich verdiept in de toepasbaarheid binnen organisaties en de rol van facilitair daarin. Na de lunch werd het thema verder (letterlijk) in beweging gezet middels verschillende (sub)sessies. Ook dit jaar hadden wij weer een programma onderdeel toegevoegd waaraan deelnemers zelf invulling konden geven. Er kon gekozen worden voor de weeting van Martine de Vaan om geïnspireerd te worden over ‘WIJ’, of voor de inspirerende sessie door Pancras Evers over ‘WIJ-IK. Onder het genot van een drankje en goed gezelschap sloten we de dag met elkaar af.

Jaarcongres
Jaarcongres groepsfoto
Spreker
Jaarcongres